Otvoren Pupinov most FOTO

Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang svečano su otvorili Pupinov most koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

11:11

Default images

Dvojica premijera su otvorili most u prisustvu mnogobrojnih građana i zvaničnika.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon otvaranja Pupinovog mosta na Dunavu poručio da je ovaj događaj daleko značajniji od svega što su on i njegov kineski kolega uradili u prethodna dva dana, jer ovaj događaj, kako je rekao, veliča dela, a ne prazne reči.

Citirajući nobelovca Ivu Andrića, premijer je kazao da od svega što čovek gradi ništa nije vrednije od mostova, svačiji su, prema svakom jednaki, istrajniji od drugih građevina i ne služe ničem što je zlo.
Foto: Screenshot RTS
"I ništa od izrečenog ne može biti istinitije", poručio je Vučić, koji je prethodno pozvao prisutne da još jednom velikim i srdačnim aplauzom pozdrave premijera Kine.

Vučić je rekao da mu je velika čast da s kineskim premijerom otvara most kao prvi poduhvat kineskih graditelja u Evropi, ali i trajni spomenik srpsko-kineskog prijateljstva, naglasivši da je most samo početak.

"Nećemo stati, nastavićemo neumorno da gradimo. U 2016. i 2017. godini završićemo više pruga i auto-puteva nego bilo koja druga evropska zemlja", rekao je Vučić. Veliki deo tih projekata, kako je naveo, Srbija će raditi s kineskim prijateljima i to će biti "novi putevi i mostovi u budućnosti".

Građanima Srbije, kazao je, povezivanje je potrebno više od svega, kako bi se premostile sve prepreke i razlike.

"Drugačije se ne bi moglo reči ni za Pupinov most na Dunavu, koji su zajedno izgradile srpske i kineske kompanije. On nije samo građevina, već simbol ljudske težnje da poveže i spoji", rekao je Vučić i dodao da most povezuje dve obale Dunava, ali i Srbiju i Kinu i učvršćuje dva naroda u prijateljstvu i zajedničkim poduhvatima.
Foto: Screenshot RTS
Podsetivši da je most, ne predlog građana, dobio ime po velikom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu, Vučić je rekao da je narod Srbije na ovaj način vratio samo deo onoga što je od Pupina dobio.

Premijer se zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na stalnoj podršci i pomoći na ostvarenju projekta, kao i predsedniku RS Miloradu Dodiku koji je, kako je naveo, uvek bio uz Srbiju prilikom izgradnje značajnih infrastrukturnih projekata.
Foto: Screenshot RTS
Kineski premijer Li Kećijang je na ceremoniji rekao da ga most podseća na film "Most", koji je bio veoma popularan u prošlom veku u Kini, i na pesmu "Bella ciao", ali da on nije tu da kaže "doviđenja", već da kaže da će se ponovo družiti sa svojim prijateljima.

"Neka most bude most prijateljstva i za unapređenje prijateljstva naša dva naroda. Ovaj most je zajednički plod naše dve zemlje i naša dva naroda. Velika čestitka i zahvalnost svim ljudima, političarima, tehničarima, radnicima i običnom narodu koji su dali veliki doprinos za naš zajednički uspeh", rekao je Li Kećijang.

Kećijang je ponovio da su Srbija i Kina potpisale memorandum o razumevanju o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta i naveo da će taj projekat biti završen za dve godine.
Foto: Screenshot RTS
Otvaranju mosta danas je prisustvovao i nekadašnji gradonačelnik Dragan Đilas, jedan od potpisnika ugovora o izgradnji mosta, za čijeg mandata je njegova gradnja i počela.
Foto: Screenshot RTS
Pupinov most prvi je most preko Dunava izgrađen u poslednjih 79 godina i ukupno drugi beogradski most preko najveće reke koja protiče Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

253 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: