Pruga BG-Budimpešta nije prioritet

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da Srbiji nije trenutno prioritet izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta.

Izvor: Beta

Utorak, 16.12.2014.

13:34

Default images

Kovačević je ocenio i da zemlja mora sklapati drugačije aranžmane sa Kinom, jer se postojećim kreditima ne zna rok otplate.

"Mi smo uzeli već dobro parče od deset milijardi dolara koje je Kina odvojila za investicije u 16 zemalja učesnica samita, ali nisam baš oduševljen aranžmanima sa Kinom, jer se ne zna koji je rok otplate kredita", kazao je za agenciju Beta Kovačević.

Kako je objasnio, novac je uložen u revitalizaciju TE Kolubara, izgradnju dela Ibarske magistrale i mosta Zemun-Borča, a od tih projekata "mnogo veću korist ima Kina, nego Srbija".

"Nas Kina uslovljava da njene kompanije izvode radove, pa mi ne znamo da li smo to skupo platili, a onda kada oni izvode radove, dosta uvoze iz Kine, o čemu govori da je u 2013. bilo milijardu i 600 miliona dolara uvoza iz Kine", rekao je savetnik.

Prema njegovim rečima, prioritet Srbije nije brza pruga za Budimpeštu, već je pre potrebno popravljanje puteva, osposobljavanje vodenih puteva i novi ekološki projekti.

"Moramo drugačije aranžmane tražiti i sa Kinom, da vidimo ima li kineskih proizvođača koji prodaju u Evropi, kako bi nam pomogli da se bilans plaćanja popravi. Neće to uraditi dva premijera, nego bi trebalo da se prave skupovi druge vrste da dođu njihovi privrednici ili da naši privrednici odu u Kinu, to se radi drugačije", naveo je Kovačević.

On je komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da su krediti Kine "gotovo beskamatni", odnosno s najpovoljnijim kamatama na svetu, istakao da to nema veze sa Kinom, jer su kamate svuda u svetu trenutno niske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: