Autoput do Srbije spojiće CG i Kinu

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je da će autoput Bar-Boljare biti put prijateljstva između Crne Gore i Kine i da će dovesti do bolje bilateralne saradnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

12:04

Default images

Nakon što je Skupština Crne Gore prošle sedmice usvojila Zakon o autoputu Bar-Boljare, stekli su se svi uslovi za početak realizacije infrastrukturnog projekta.

Radovi su povereni kineskim kompanijama ČČ i CRBC, koje imaju obavezu da 30 odsto poslova ustupe domaćim građevinarima i očekuje se da pripremni radovi počnu vrlo brzo, dok bi početak izgradnje prioritetne deonice počeo na proleće 2015. godine. Planirano je da prva deonica bude završena za četiri godine. "Taj projekat predstavlja tek početak i siže naše saradnje. Kako kaže stara izreka, dobar početak je pola", rekao je u intervjuu "Pobjedi" Kećijang koji će danas doputovati u Beograd, uoči Samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE), čiji je domaćin prestonica Srbije 16. i 17. decembra pod motom "Novi motor, nova snaga, nova platforma".

U razgovoru za medije iz centralnih i istočnih evropskih zemalja (CEIZ) pred beogradski sastanak, premijer je posebno istakao da "Kina čvrsto podržava proces evropskih integracija i da se nada još ujedinjenijoj i uspešnijoj Evropi".

Kećijang očekuje da će trgovinska razmena između njegove zemlje i država centralnih i istočnih evropskih zemalja ove godine prvi put premašiti 60 milijardi dolara i naglašava da su proizvodi iz ovog regiona sve češće zastupljeni u prosečnim kineskim domaćinstvima.

Kineske kompanije "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) i "China Communications Construction Company" (ČČ) organizovale su prethodno prezentaciju projekta gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, a projekat je predstavljen najvišim državnim zvaničnicima Crne Gore.

Osim premijera Đukanovića, u Vili Gorica prezentaciji su prisustvovali i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik parlamenta Ranko Krivokapić, ministri u Vladi Crne Gore, ambasador Kine u Crnoj Gori Cui Dživei, kao i predsednici opština koje će povezati autoput.

Autoput Bar - Boljare je najsloženiji građevinski projekt u istoriji Crne Gore. Ukupna dužina puta od Bara do Boljara je 169 kilometara, a prioritetna i najteža deonica na kojoj će se najpre i najviše raditi je Smokovac - Mateševo, dužine 41 kilometar, od čega će 17 kilometara biti tuneli, tri kilometra mostovi i dva kilometra vijadukti.

Autoput će povezati južni i centralni deo Crne Gore sa severom države, a takođe će povezati Crnu Goru i Srbiju, prenosi Radio televizija Crne Gore.

Tokom prezentacije projekta, Đukanović je naglasio da bez jake infrastrukture nema ekonomskog razvoja, uz ocenu da je autoput Bar-Boljare najbolja potvrda ispravnosti ekonomske i ukupne državne politike, koja je od najzaostalije jugoslovenske republike, Crnu Goru dovela među najrazvijenije države Zapadnog Balkana.

"Autoput Bar-Boljare značiće sigurnu vezu severnog, centralnog i južnog dela Crne Gore. Gradnja autoputa nije samo pitanje razvoja, već i pitanje bezbednosti u saobraćaju, što je posebno važno za male populacije i turističke zemlje kao što je Crna Gora", poručio je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: