"Postoje zakonski uslovi za Pejpal"

Nije tačno da će se zakonski uslovi za prijem novca preko Pejpala stvoriti tek od 1. oktobra 2015. godine, navode iz Narodne banke Srbije.

Izvor: Blic

Sreda, 10.12.2014.

15:41

Default images

Oni već u ovom trenutku postoje i nijedno slovo Zakona o deviznom poslovanju se neće promeniti u tom pogledu, dodaje NBS, reagujući na informaciju da će prijem novca preko Pej Pala biti moguć tek u oktobru 2015. godine.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju biće omogućeno osnivanje i poslovanje domaćih institucija elektronskog novca od 1. oktobra 2015. godine.

"Rešenje iz Zakona o deviznom poslovanju u pogledu prijema i slanja novca rezidenata preko stranih institucija elektronskog novca (kao što je Pejpal) nije izmenjeno, već je dopunjeno odredbom prema kojoj će rezidenti moći da primaju i šalju novac, ne samo preko stranih, za šta postoji pravna mogućnost i sada, već i preko domaćih institucija elektronskog novca koje će od 1. oktobra 2015. godine moći da se osnivaju i posluju u našoj zemlji", kažu u NBS.

Pejpal je zvanično potvrdio da su svi pravni i regulatorni uslovi u Republici Srbiji za funkcionisanje Pejpal sistema ispunjeni i da je do odlaganja opcije za primanje novca došlo isključivo zbog tehničkog problema na strani ove kompanije.

"U prilog tome da u ovom trenutku ne postoje prepreke da rezidenti primaju novac preko stranih institucija elektronskog novca govori podatak o tome da su svetski poznate i renomirane kompanije koje se bave ovim poslovima nakon 2012. godine već omogućile našim rezidentima i servis prijema novca (npr. Skrill bivši MoneyBooker), što možete lako i proveriti kod dela IT zajednice koja dobro poznaje ovaj segment poslovanja", kažu iz NBS.

Ranije danas, Blic je objavio informaciju da će prijem novca preko Pejpala biti moguć tek u oktobru 2015. godine.

Povodom predloga izmene Zakona o deviznom poslovanju Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta rekao je da će "građani i firme iz Srbije tek od oktobra naredne godine moći da primaju novac iz inostranstva preko Pejpala, kako stoji u predlogu izmene Zakona o deviznom poslovanju".

"Sama činjenica da će moći da nam stižu uplate iz inostranstva značajna je za razvoj malih biznisa, jer će napokon male firme, ali i fizička lica moći da izađu na internet i ponude svoje usluge", objašnjava Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta.

Podsetimo, Pejpal je nedavno pustio opciju primanja novca i za korisnike u Srbiji, ali je posle samo tri dana ova mogućnost obustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: