"Biće još subvencija, ali manje"

Poslovni planovi za 2015. svih javnih preduzećima u Srbiji trebalo bi da budu završeni u narednih 10 dana, kaže savetnik ministra privrede Milan Todorović.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

17:00

Default images

On je agenciji Beta kazao da je Ministarstvo privrede započelo konsultacije sa rukovodstvima tih preduzeća, kako bi se utvrdilo na koji način mogu da se postignu uštede i obezbedi profitabilno poslovanje.

"Osnovni cilj konsultacija je da se vidi solidnost i zasnovanost poslovnih planova sa jedne strane, a sa druge strane, da vidimo koji je put prema uštedama, dodatnim prihodima i profitabilnosti, koji svako javno preduzeća mora da sprovede u 2015.", rekao je on agenciji Beta.

Todorović je rekao da su juče i danas održani sastanci sa desetak javnih preduzeća, među kojima su bili Srbijagas, Pošte Srbije i Skijališta Srbije, ističući da su protekli u "pozitivnoj atmosferi", iako je Uputstvo Ministarstva privrede vrlo zahtevno jer se traži od preduzueća da rade na novi način.

"Imaju vrlo dobar napredak, u smislu i smanjenja troškova i strategija koje će dovesti do povećanja prihoda", rekao je posebni savetnik srpskog ministra privrede.

Kako je istakao, od javnih preduzeća se traži da pri pravljenju poslovnih planova prikažu i uštede koje će ostvariti, bilo smanjenjem troškova ili povećanjem prihoda i profitabilnosti.

Todorović je rekao da očekuje da poslovni planovi svih oko 700 javnih preduzeća budu spremni za 10 dana, uz napomenu da će i Ministarstvo privrede i sva druga resorna ministarstrva, ukoliko imaju dodatne sugestije i zahteve, imati mogućnost da to iznesu i da se pošlovni planovi koriguju.

Na pitanje da li će i naredne godine u budžetu biti subvencije za javna preduzeća, on je rekao da veruje da će subvencija u sledećoj godini biti, ali u manjem iznosu.

"Ono što u novom trenutku ne možemo da kažemo je koliko će iznositi subvencije, jer to upravo zavisi od poslovnih planova javnih preduzeća na kojima se sada radi. Naš cilj je da se subvencije smanje i da ih u perspektivi gotovo i nema, kao i da sva javna preduzeća posluju profitabilno", rekao je savetnik monistra privrede
Srbije.

Na pitanje kakvi su planovi za privatizaciju javnih preduzeća, Todorović je rekao da "primarni cilj Ministarstva privrede u ovom trenutku da pomogne javnim preduzećima i da ih dovede u stanje da budu uspešnija i profitabilnija".

"Nakon toga, kada se završi proces konsolidacije i reorganizacije, kada ta preduzeća u svakom smislu i finansijski i strategijski i tržišno budu mnogo uspešnija, onda treba razmišljati i o različitim opcijama koje postoje", rekao je on.

Ministarstvo privrede, kako je dodao, direktno sa svih 36 javnih preduzeća, gde je osnivač Republika Srbija, radi na njihovoj reorganizaciji, kako bi bolje poslovala.

"Za nas je važno da sva preduzeća u proces reorganizacije krenu u isto vreme, jer nema vremena za čekanje", rekao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: