Porez na imovinu veći i do 80%

Doneta je odluka kojom se određenim kategorijama građana porez na imovinu za narednu godinu može uvećati maksimalno do 80 odsto u odnosu na ovu godinu.

Izvor: Beta

Petak, 28.11.2014.

16:33

Default images

Skupština Grada Beograda usvojila je više odluka, među kojima je i dopuna Odluke o visini stope poreza na imovinu, kojom se određenom broju građana porez na imovinu za narednu godinu može uvećati i do 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević izjavio je da se stopa poreza neće promeniti, već je reč o povećanju poreza za pojedine poreske obveznike, na primer one koji žive u ekstra zoni stanovanja, jer su zakonom iz 2013. godine ukinute olakšice poput kvaliteta gradnje, a porez se uvećava na osnovu lokacije.

"Poreski obveznici kojima je bilo određeno povećanje poreza za 2014. od 300 ili više odsto u odnosu na 2013. godine, pa smo im skresali da ne bude 300 nego 80. I sad njih je tada bilo 12 ili 13 odsto a sad će od tih 12 ili 13 odsto biti pet odsto onih koji će imati opet povećanje više od 80 odsto, pa ćemo i to smanjiti na do 80 odsto", rekao je on.

Kako se navodi u odluci, porez na imovinu za 2015. godinu za nepokretnosti obveznika koji ne vode poslovne knjige, za odgovarajuću površinu iste nepokretnosti, može biti utvrđen u iznosu koji je do 80 odsto uvećan u odnosu na poresku obavezu tog obveznika za 2014. godinu.

Tom odlukom je definisano da su lokalne samuprave te koje odlučuju o povećanju stope poreza, osim stope poreza na prenos apsolutnih prava i poreza na nasleđe i poklon.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Balša Božović ukazao je na nelogičnosti donošenja takve odluke i istakao da bi trebalo da se promeni Zakon o porezu na imovinu, kako bi se "te stvari nivelisale".

"Ono što je mana, to je da onaj ko je vlasnik stana deset godina ima mogućnost maksimalnog povećanja poreza do 80 odsto, dok ukoliko neko kupi nekretninu ove godine on neće biti zaštićen i to povećanje poreza može da ide i do 500, 600 pa i 700 odsto", rekao je Božović novinarima u gradskoj skupštini.

Skupština grada usvojila je i odluku o novom zoniranju grada kojom je Beograd podeljen na osam zona, u okviru kojih su i ekstra zona stanovanja, ekstra zona poslovanja, zone zaštite zelenila i zona specifičnih namena.

Zone se uvode kao jedan od kriterijuma za utvrđivanje visine lokalnih komunalnih taksi, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, navodi se u obrazloženju.

Takođe, zone određene tom odlukom primenjuju se i kao kriterijum za utvrđivanje visine zakupnine za poslovni prostor na kome je nosilac prava korišćenja grad Beograd.

Gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević je kazao da je novina uvođenje "zone ulaznih pravaca - Bubanj potok, Ibarska magistrala, Surčin-Dobanovci,Auto-put Beograd - Novi Sad, Pančevački put, obilaznice oko Beograda)".

Šef Odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Balša Božović rekao je da će tom odlukom biti oštećeni mali preduzetnici i zanatlije.

"Ovom odlukom se oštećuju sitne zanatlije i preduzetnici u delovima grada poput Slavije, koji su proglašeni ekstra zonom, a za to ne postoje uslovi, pre svega komunalna infrastrukutra", rekao je on novinarima u Skupštini grada.

Usvojen je i plan detaljne regulacije za deo autoputne i železničke obilaznice oko Beograda koji se odnosi na deo auto-puta Bubanj potok - Vinča - Pančevo i na železničku deonicu Beli potok - Vinča - Pančevo.

Skupština Beograda danas je usvojila i Plan detaljne regulacije za alternativni pristup sanitarnoj deponiji Vinča, kao i Odluku o studentskim stipendijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: