"Viškova ima, ali još ne znamo gde"

Srbiji je potrebna profesionalna i organizovana državna uprava koja će zapošljavati kvalitetne službenike isključivo na osnovu zasluga, kaže Toni Verheijen.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

13:44

Default images

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen je rekao da je kancelarija te međunarodne institucije "primetila veliki broj službenika u Srbiji, ali da nije još uradila preciznu analizu po sektorima kako bi mogla da kaže gde postoji višak zaposlenih".

"U globalu postoji veliki broj službenika, ali još ne znamo gde postoji preveliki broj i gde treba smanjiti broj, a gde nedostaje određen broj zaposlenih", rekao je Verheijen koji je govorio na skupu o uticaju procesa pristupanja EU na javnu upravu u Srbiji, u organizaciji francuske ambasade i Centra za evropske politike. Verheijen je dodao da će Svetska banka pomoći srpskim vlastima da se uradi precizna analiza stanja.

Komentarišući pojavu partijskog zapošljavanja u našoj zemlji on kaže da "politička obojenost" pri zapošljavanju u javnoj upravi postoji "u svim sistemima", ali ističe da ona mora da bude "veoma ograničena isključivo na neke funkcije".

"Kad je reč o visokim pozicijama u državnoj službi, zapošljavanje može da bude zasnovano na određenom političkom poverenju, ali u svim drugim slučajevima potrebno je što više ograničiti uticaj političkih partija", naglasio je zvaničnik te međunarodne institucije.

Iz toga razloga je, kako navodi, Svetska banka pomogla srpskim vlastima prilikom izrade novog Zakona o javnim preduzećima, čiji je cilj da se ne dozvoli da direktori ili drugi visoki kadar bude zapošljavan na osnovu njihove pripadnosti nekoj partiji.

On je istakao da su po prvi put u Srbiji pre nekoliko meseci direktori javnih preduzeća izabrani na javnim konkursima i podseća da je reč o EPS-u i Železnicama. "Taj princip ne sme da se odnosi samo na javna preduzeća, nego na celokupnu javnu upravu, poput zdravstva, prosvete i sistema socijalne zaštite. Mora se nastaviti sa tim trendom i jačanjem kvalitetnih kadrova u javnoj upravi", naglasio je Verheijen.

Komentarišući strukturu zaposlenih u javnom sektoru, on je naveo primer zdravstvenog sistema, za koji je, kako kaže, konstatovano da nema dovoljan broj stručnjaka i specijalista za određene oblasti, dok je broj administrativnih službenika prevelik.

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro istakla je da je reforma državne uprave jedna od stubova uspešnog procesa približavanja Srbije EU.

"Srbija mora da uvede transparentno zapošljavanje, moraju da se uvedu konkursi koji će omogućiti zapošljavanje na osnovu kvaliteta i zasluga kandidata", rekla je Moro i ponovila da Francuska podržava Srbiju u njenom reformskom kursu na putu ka EU i da je svesna da se Vlada Srbije opredelila za racionalizaciju troškova.

U tom kontekstu, ona naglašava značaj zapošljavanja kvalitetnih kandidata u državnim službama jer, kako kaže, državi to donosi uštedu vremena i novca, a građanima efikasnu uslugu.

Državna sekretarka ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vidosava Džagić istakla je da pored problema sa viškom zaposlenih, veći izazov leži u rešavanju problema strukture i kvaliteta zaposlenih u javnoj upravi. "Imamo dosta staru javnu upravu, zaposleni imaju preko 50 godina, u nekim inspektoratima inspektori imaju više od 56, 57 godina", kaže ona.

Džagić je dodala da Srbija mora da dobije integrisaniji službenički sistem koji je danas rascepkan i na koji se odnosi čitav set zakona zbog čega je, kako navodi, potrebno uvesti jedinstvena pravila za sve zaposlene u državnoj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: