Pad BDP-a u trećem kvartalu 3,6%

Realni pad bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu 2014. revidiran je na 1,3 odsto, a u trećem na 3,6 odsto u poređenju sa istim periodima 2013.

Izvor: Beta

Petak, 28.11.2014.

13:04

Default images

Kako se navodi u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, revizija kvartalnih podataka urađena je u skladu sa revidiranim godišnjim podacima u tekućim i stalnim cenama zbog prelaska na novu metodologiju nacionalnih računa - ESA 2010, kao i zbog promene metoda obračuna u stalnim cenama.

Obračun BDP je urađen prema proizvodnom i rashodnom pristupu, u tekućim i stalnim cenama.

Desezonirana serija podataka pokazuje pad BDP u drugom kvartalu 2014. godine od 1,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a u trećem kvartalu 2014. godine 1,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2014. godine u odnosu na isti period prethodne godine značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležila je industrija i snabdevanje vodom i upravljanja otpadnim vodama, sa padom od 11,9 odsto.

Sledi građevinarstvo sa padom od 6,4 odsto i finansijske delatnosti i osiguranja sa padom od tri odsto.

Prema RZS, rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija i iznosio je 3,2 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP, u trećem kvartalu 2014. godine u odnosu na isti period prethodne godine svi agregati, osim uvoza robe i usluga, pokazuju realan pad.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava imali su pad od 1,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) pad od 0,4 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države pad od 1,6 osto, bruto investicije u osnovne fondove od 7,6 odsto i izvoz robe i usluga od 5,7 odsto.

Uvoz robe i usluga realno je porastao za 1,9 odsto, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: