"Više neće biti parazita u društvu"

Ministar Aleksandar Vulin kaže da socijalna pomoć ne sme biti zanimanje i jedini način da se loši podaci o dužini primanja pomoći prekinu jeste rad ili učenje.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.11.2014.

14:13

Default images

Vulin je u niškom Gerontološkom centru sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem i direktorom Centra za socijalni rad Zoranom Jovićem potpisao Memorandum o saradnji u sprovođenju mera socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći.

Radno angažovanje ili učenje primalaca socijalne pomoći koji su radno sposobni nije način da se sredstva opravdaju, to je potreba da se ljudi izvuku sa margina i uvedu u redovne životne tokove, kazao je ministar.

Nosioci prava koji su radno sposobni sa sebe skidaju nezasluženi pečat i stigmu da su paraziti društva i da tom društvu nisu nikada ništa nisu dali, naveo je on.

"Oni daju ono što imaju, a to je rad i učenje i na taj način poručuju da zaslužuju šansu, pravo na rad i obrazovanje", kazao je Vulin.

Vulin je rekao da nikako da dobije odgovor od kritičara ovakvog rešenja na jedno jedino pitanje, a to je, zašto je loše raditi i učiti. On je napomenuo da zbog loših podataka o dužini primanja socijalne pomoći možemo doći u situaciju da jedna čitava generacija dece ne bude videla svoje roditelje kako odlaze na posao, a ovo je način da se to promeni.

Oni će lakše doći do posla ako se budu predstavili svom okruženju, ljudima oko sebe, napomenuo je ministar i naveo da u Srbiji ima 147.000 radno sposobnih nosilaca prava na socojalna davanja.

Ono što ne sme da se dozvoli je da ljudima sa socijalnim potrebama date nešto novca i zaboravite na njih, kazao je on. Vulin je ponovio da se Uredba koja reguliše ovu oblast i koja je doneta polovinom oktobra ove godine ne odnosi na stare, bolesne i decu.

Vulin je rekao da očekuje da Ustavni sud potvrdi ovu Uredbu i da se u Zakonu o socijalnoj zaštiti predviđa radna aktivacija kao mogućnost.

Poštovaće se odluka Ustavnog suda, kazao je on.

Vulin je rekao da su podnosioci zahteva za ocenu ustavnosti obećali da će se povući iz politike, ako u nekoj drugoj zemlji postoji takav model, a zatim je naveo primere Australije, SAD, Velike Britanije, Mađarske, Švedske.

"Ja ih ne držim za reč", kazao je Vulin.

Gradonačelnik Niša je rekao da se radnim angažovanjem nosilaca potreba vraća dostojanstvo, a direktor Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu je rekao da je Niš sličan model uveo još 2007. godine i da nosioci prava na ovaj način daju doprinos svojoj lokalnoj zajednici.

Centar je do sada potpisao 27 ugovora sa institucijama i ustanovama u Nišu gde će biti angažovane osobe u stanju socijalne potrebe.

U Nišu ima 11.000 nosilaca prava, a 7.700 je radno sposobno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: