Građevinari: Kraj tašna-mašna firmi

Predstavnici građevinara podržavaju plan resornog mnistarstva da napravi "crne" i "bele" liste izvođača radova.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.11.2014.

12:24

Default images

Građevinari žele da spreče prevare u građevinskim poslovima i zaštite radnikei i građane od "tašna-mašna" firmi.

otpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić izjavio je Tanjugu da je krajnje vreme da se uvede red i napokon zna ko šta može da radi, ali i da treba povesti računa o tome da su neki izvođači radova došli u situaciju da budu na "crnoj" listi krivicom države u prethodnom periodu.

"To je zato što im mnogi radovi nisu plaćeni, pa sada ne mogu da izmiruju svoje obaveze, daju plate radnicima ili nastave radove i treba videti ko je za to odgovoran", rekao je Rodić.

Građevinska preduzeća kojima je država redovno isplaćivala novac za obavljene radove, a nisu ispoštovali predviđene rokove, morala bi da budu na crnoj listi, naveo je on i ukazao da ima puno takvih firmi.

Rodić kaže da su problematične firme koje su, na primer, bile angažovane bez odgovarajućih referenci ili anagažovale nekvalitetne i problematične podizvođače ili angažovani iz "nekih ličnih interesa", napravile su problem na nekim gradilištima čiji je investitor država.

"Došli smo u situaciju da plaćamo penale, a imamo i štetu za državu po pitanju kvaliteta i rokova", naveo je potpredsednik Građevinske komore Srbije.

On ističe da, ipak, treba videti koliko su građevinske firme zaista i krive za probleme u realizaciji posla i da, ako jesu, svakako treba da snose poslednice i budu na "crnoj" listi.

Rodić je rekao da novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, da uvede red u građevinskoj industriji kako bi se izbegle "tašna-mašna" firme, pošto ima slučajeva neke firme nemaju nijednog zaposlenog radnika, a učestvuju u realizaciji velikih projekata.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije (S S S S) Duško Vuković je rekao Tanjugu da bi ta sindikalna organizacija trebalo da učestvuje u izradi crnih i belih lista izvođača i dostavi svoje predloge.

"Javnost i kupci stanova treba da budu upoznati sa tim listama kada budu napravljene. Kao društvo moramo da se udružimo i sprečimo sve koji krše razne zakone", poručio je Vuković.

Prema njegovim rečima, građevinari koji zaslužuju da se nađu na "crnoj" listi krše zakone o radu, bezbednosti i zdravlju na radu, ne isplaćuju zarade radnici, ne plaćaju porez niti izmiruju druge obaveze prema zaposlenima...S druge strane, moramo onima koji su društveno odgovorni da omogućimo lojalnu konkurenciju kako bi se izbegao "socijalni damping", naveo je Vuković.

On smatra da da bi na tom spisku trebalo da se nađe mnogo više od predviđenih 542 preduzeća.

"Mislim da trenutno veliki broj preduzeća može da se nađe na crnoj listi, pošto veliki broj njih upošljava radnike na crno", dodao je Vuković.

Radna grupa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdila je početkom novembra kriterijume za selekciju 542 građevinska preduzeća i najavila da će do kraja godine napraviti preliminarne crne i bele liste izvođača radova kako bi se uveo red u toj grani privrede.

Radnu grupu je osnovala Vlada Srbije kako bi se napravila selekcija preduzeća koja ispunjavaju obaveze prema državi i zaposlenima i onih koja to ne rade u dovoljnoj meri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: