Odobreno upošljavanje 70 rudara

Usvajanjem plana poslovanja, Vlada je Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, odborila zapošljavanje 70 rudara, rekao je Goran Nikolić.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.11.2014.

12:03

Default images

"To je sedam-osam ljudi po rudniku, to je ništa. Resavici treba trenutno najmanje 150 rudara da bi održali proizvodnju i realizovali plan proizvodnje uglja", rekao je Nikolić koji je predsednik sindikata tog preduzeća i dodao da se prijem novih rudara očekuje ovih dana.

"Mi ne znamo čime se Vlada rukovodila kada je odbrila prijem samo 70 rudara, a samo ove godine ih je u penziju otišlo više od 200, ali je sigurno da postoji neka pozadina čim se ne primaju proizvodni radnici", rekao je Nikolić.

On je naveo da je bilo reči o zatvaranju tri neprofitabilne jame pa je možda to uzrok jer bi se rudari iz njih rasporedili u druge jame koje dobro rade.

Nikolić je istakao da je Vlada Srbije pre sedam dana imenovala direktora, jer je JP PEU Resavica oko 40 dana bio bez prvog čoveka. Za direktora je imenovan ekonomista Vladan Milošević.

Rudnici JP PEU, posle toliko godina, posluju pozitivno, za devet meseci ostvaren je suficit od oko 380 miliona, dodao je Nikolić, i napomenuo da je "mnogo rudara tužilo preduzeće zbog neisplaćenih naknada za smenski rad i da dobijaju presude koje stižu za naplatu".

Reč je o iznosu većem od milijardu dinara, što bi mogao biti kamen oko vrata preduzeću jer preti blokada računa, ocenio je Nikolić.

On je istakao da Sindikat očekuje veće mere štednje u JP PEU u narednom periodu, pre svega na troškovima reprezentacije i upotrebi službenih automobila, ali ne na bezbednosti rudara u jami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: