Kulturna baština za pomoć privredi

Italija želi da svoje bogato kulturno nasleđe bolje iskoristi za podsticanje privrednog rasta, rekao je ministar kulture Dario Frančeskini.

Izvor: Beta

Petak, 21.11.2014.

16:48

Default images

"Smatramo da je privlačnost Italije za turiste povezana s njenom kulturom što je ogromno oružje za privredni rast i zapošljavanje", rekao je ministar stranim novinarima u Rimu.

"Italija je na čelu zemalja koje stranci žele da posete. Mnogo ljudi u svetu želi da nosi italijansku odeću, da jede italijansku hranu i da bar jednom poseti Italiju", rekao je on.

Ministar je ocenio da Italija nije do sada na pravi način ulagala u kulturu, ali to će se promeniti. Frančeskini je rekao da njegovo minstarstvo želi da prekine pogrešnu povezanost zaštite i korišćenja kulturne baštine, pri čemu jedno koči drugo.

Primer za to je najnovija polemika o ideji da rimski Koloseum dobije pod da bi se i tu priređivale predstave. Tako su se tela zadužena za kulturnu baštinu podelila: jedni su za dosadašnju zaštitu Koloseuma, a drugi da Koloseumu dobije pod i da se bolje upotrebi.

Da bi privukla posetioce u svoje muzeje, Italija je uvela besplatan ulaz prve nedelje u mesecu što je od 1. jula, kada je ta povoljnost uvedena, povećalo promet muzeja za sedam odsto, i dovelo šest odsto više posetilaca, rekao je Frančeskini.

Ministar predlaže i da se muzeji Italije kojih je 4.000, povežu u 20 velikih grupa - da bi se bolje organizovali i iskoristili, a zalaže se i za dodatnu podršku kulturi juga Italije gde sada ide samo 15 odsto ukupnog broja turista.

Italija je prošle godina uvela i poresku olakšicu za preduzeća i pojedince koji pomažu kulturna dobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: