Mihajlovićeva: "Just do it"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović uverena je da je vlada na dobrom putu da pretoči u stvarnost ono što govori privreda.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

14:51

Default images

Ona je to ilustrovala rečima da će, kada je privrednici ubuduće sretnu, to biti u duhu poruke napisane na jednom bedžu na engleskom jeziku "just do it" (samo uradi to).

Mihajlović, koja je i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture, najavila je da će nacrt zakona o planiranji i izgadnji biti razmatran sledeće nedelje na sednici Vlade Srbije, kao jedan od koraka u sprovođenju najavljenih reformi.

"Mi smo vlada koja zaista želi da uradi sve što je moguće da ojačamo privatni sektor, da stvorimo uslove da možete da radite", poručila je Mihajlovićeva, na predstavljanju rezultata istraživanja koje su, četvrtu godinu zaredom, sproveli USAID i Privredna komora Srbije PKS na uzorku 1.000 preduzeća iz Srbije.

"Jedan moj dobar prijatelj mi je rekao: možeš slobodno da završiš svoj razgovor rečima da kada tebe vide, mogu da vide jedan bedž na kome stoji 'just do it'", rekla je Mihajlović, slikovito objašnjavajući nameru vlade da učini sve da ojača privatni sektor.

Potpredsednica vlade je, na prezentaciji u PKS, istakla da se poslovno okruženje u Srbiji ipak popravlja i poručila da je vlada otvorena za predloge privrednika za njegovo poboljšanje.

Da je Srbija na dobrom putu, pokazuje početak sprovođenja fiskalne konsolidacije, reforma javnog sektora i sporazum s MMF-om o novom aražmanu, koji je signal investitorima da se u Srbiji stvari kreću u dobrom pravcu, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, ono što se dešava u prethodnih nekoliko meseci jasno pokazuje da se vlada kreće u dobrom pravcu i da se čine se veliki napori na stvaranju zakonskog okvira za poslovanje, kao što je priprema novog zakona o planiranju i izgradnji.

Podsetila je da je Srbija na listi konkurentnosti na 96. mestu u svetu od 136 zemalja, naglašavajući da to moramo da popravimo.

Napomenula je da su među najvećim problemima za poslovanje privrede komplikovane administrativne procedure, kao i čekanje na izdavanje građevinske dozvole, i ponovila da će novim zakonom o planiranju i izgradnji taj rok biti smanjen na 28 dana i biti pojednostavljena procedura.

Mihajlović je iznela podatak da je u prethodne četiri godine broj izdatih građavinskih dozvola smanjen za 30 odsto i to pripisala brojnim administrativnim prerekama i komplikovanim procedurama za njeno dobijanje. je danas u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: