Južni tok nova zavisnost od Rusije

Zvaničnik Stejt departmenta za energetsku bezbednost Amos Hohstin upitao je da li bi Južnim tokom bila garantovana raznolikost snabdevača.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.11.2014.

22:00

Default images

Hohstin je izjavio da bi se gasovodom Južni tok "prenosio isti gas za iste korisnike" i zapitao da li bi njime bila garantovana raznolikost snabdevača ili bi "i buduće generacije nastavile da budu zavisne od jednog istog snabdevača".

Hohstin je naglasio kako nijedna zemlja "ne bi trebalo da ostane zavisna od jednog energetskog izvora, jer bi to moglo da bude iskorišćeno kao opružje protiv nje".

Zvaničnik Stejt dipartmenta za energetsku bezbednost je istakao da je konsenzus o budućnosti hrvatske energetske kompanije Ina u interesu kako Hrvatske, tako i Mađarske i celog regiona.

Na telefonskoj pres konferenciji, u organizaciji ambasade SAD u Budimpešti, Hohstin je rekao da su Mađarska i Hrvatska "prirodni saveznici", naročito na planu energetske bezbednosti i ne bi trebalo da dozvole da situacija s Inom utiče na njihovu saradnju, prenosi MTI.

Hohstin je naglasio kako dve zemlje treba da se koncentrišu na dugoročno rešenje koje bi garantovalo energetsku bezbednost.

Mađarski MOL želi da proda svojih 49 odsto udela u Ini nekoj ruskoj kompaniji, verovatno Gaspromu, što se Vašingtonu nikako ne dopada, navodi agencija.

Ameriku brine sve veća bliskost između Mađarske i Kremlja na planu energetike, jer bi to moglo da osujeti njene planove da izoluje ruskog predsednika Vladimira Putina, prenela je MTI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: