1.000 investitora koji su prešli BG

Potraživanja Direkcije za gradsko građevinsko zemljište iznose više milijardi dinara a visina duga iznosi trećinu godišnjeg gradskog budžeta, kaže Goran Vesić.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.11.2014.

09:24

Default images

Napravljen je sistem u okviru koga je omogućeno investitorima koji su želeli da prevare grad, da sačine ugovor o zakupu, plate 10 odsto ugovorene cene i ostatak počnu da plaćaju na rate, rekao je gradski menadžer za TV Pink, prenosi danas "Beoinfo".

Na teritoriji celog grada skoro 1.000 investitora, prema njegovim rečima, sagradilo je stambene objekte, iako nisu izmirili unapred ugovorene obaveze, a najviše novca duguju firme koje su otišle u stečaj, rekao je Vesić.

Od ukupno ugovorenih 60 rata mnogi investitori platili su samo jednu. Koristeći rupe u Zakonu o izgradnji iz 2009. godine oni su vešto eskivirali plaćanje ostalih rata, istakao je gradski menadžer.

U međuvremenu izgradnja je završena, a stanovi prodati i useljeni. "Pare, koje je trebalo da idu gradu, ovi investitori su zadržali za sebe", naglasio je Vesić.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište obišli su svih 970 spornih objekata i napravili bazu podataka sa fotografijama i njihovim zaostalim dugovima. Investitorima je ponuđeno da u 36 rata isplate dugovanje.

"Da bi potpisali takav ugovor moraće da daju bankarsku garanciju, ili će morati da daju hipoteku na neprodate stanove, da bi grad bio apsolutno siguran da može da naplati dug ukoliko oni ne budu platili", rekao je Vesić.

"Ko bude pristao na to, dobiće mogućnost da plati na rate, ko ne bude bio spreman, pokrenuće se postupak protiv njega, ili će da vrati zemljište", kaže gradski menadžer.

Da se slične prevare ne bi ponavljale, grad Beograd je izmenio procedure za izdavanje upotrebnih dozvola koje predviđaju da pored potpisanog ugovora sa direkcijom, neimari prilože i dokaz da redovno izmiruju svoje obaveze, istakao je Vesić.

U planu je izmena lošeg zakona iz 2009. godine, koji je investitorima i omogućio da grad oštete za više milijardi dinara, dodao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: