Pale cene novih stanova u Kini

Pad cena novih stanova u Kini usporio je u oktobru, iako su cene smanjene šesti mesec zaredom u vreme zabrinutosti oko sektora nekretnina.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

17:14

Default images

Prosečna cena novog doma u 100 velikih kineskih gradova je u oktobru iznosila 10.629 juana (1.738 dolara) po metru kvadratnom, što je 0,4 odsto manje u odnosu na septembar, kada su cene smanjene 0,92 odsto, navodi Kineska akademija za nekretnine (CIA), a prenosi agencija Frans pres.

Cene stanova su u Kini od maja u padu, a analitičari upozoravaju da slabosti u sektoru nekretnina uticu na ukupno usporavanje kineske privrede, koja je u trećem kvartalu zabeležila rast od 7,3 odsto, nakon rasta od 7,5 odsto iz prethodnog tromesečja.

Od 10 najvećih kineskih gradova, u šest je u oktobru zabeležen pad cena na mesečnom nivou, a stanovi su najviše pojeftinili u Hangdžou u centralnoj Kini, 2,58 odsto na 16.166 juana po kvadratu. Cene u prestonici Pekingu porasle su 0,69 odsto na 32.504 juana po kvadratu, navodi CIA.

Na godišnjem nivou, cene stanova u 100 velikih gradova pale su u oktobru 0,52 odsto, nakon 22 uzastopna meseca u porastu.

Kina poslednjih godina pokušava da ograniči rast cena nekretnina, uvodeći mere kontrole tržišta kao što su ograničenja na kupovinu drugog ili trećeg doma. Lokalne vlasti, međutim, veliki deo prihoda ostvaruju prodajom zemljišta investitorima i pokušavaju da nađu načine da ublaže restrikcije, budući da su cene nekretnina poslednjih meseci u padu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: