Pad BDP-a Srbije čak 3,7 odsto

Realni pad bruto domaćeg proizvoda Srbije u trećem kvartalu 2014. iznosio je 3,7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

12:24

Default images

Kako se navodi u saopštenju Republičkog zavoda sa statistiku, to je fleš procena kvartalnog BDP-a u stalnim cenama.

Obračun kvartalnog BDP za treći kvartal 2014. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja metodom deflacije, biće objavljen 28. novembra 2014. godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle nedelje da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine biće manji od onoga što je očekivano i da će iznositi oko 0,4 odsto, uprkos katastrofalnim poplavama.

Tada je najavio da će u 2015. godini Srbija zabeležiti rast BDP-a i to od 1,15 odsto, a u 2016. godini se očekuje rast od 1,6 ili 1,7 odsto.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je pre nekoliko dana da prema sadašnjim projekcijama, privrednog rasta neće biti ni u 2015. godini, odnosno privreda će biti u recesiji.

Industrijska proizvodnja pala za 16%

Industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru ove godine manja je za 16 odsto nego pre godinu dana, u odnosu na prošlogodišnji prosek za 10 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U septembru je ukupna industrijska proizvodnja bila manja za 4,6 odsto nego u avgustu, dok je pad u prerađivačkoj industriji bio 5,6 odsto.

Za devet meseci ove godine industrijska proizvodnja je manja za 5,7 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje imale su proizvodnja električne energije, derivata nafte, eksploatacija uglja, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda i metalnih proizvoda, osim mašina.

Pad proizvodnje u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija bio je 38,9 odsto, u rudarstvu 29,6 odsto i preradjivačkoj industriji 8,8 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u septembru ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, smanjen je u 19 oblasti čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 64 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: