Imao dimnjak ili ne, plati odžačara

Namet dimničarine koji se nalazi na računima Novosađana i dalje izaziva veliki revolt u javnosti, jer ga plaćaju i oni koji žive u zgradama koje nemaju dimnjake

Izvor: 021.rs

Četvrtak, 30.10.2014.

16:50

Default images

I oni koji nemaju dimnjake već godinu dana plaćaju odžačarinu

Zaštitnik građana Novog Sada Aleksandar Grujić kaže za 021.rs da je zbog učestalih pritužbi uputio "Stanu" i "Informatici" prošlog meseca Preporuku da bez odlaganja preduzmu mere iz svoje nadležnosti kako bi se dimničarske usluge naplaćivale tamo gde postoji potreba.

Zapravo, ne postoji baza podataka o korisnicima usluga, a naplata se već godinu dana sprovodi. Na osnovu Odluke o dimničarskim uslugama, trebalo bi da se naplaćuje samo onima u čijim objektima se nalaze dimnjaci, rezervni dimnjaci, ložišni uređaji, kao i ventilacioni kanali i uređaji.

"Građani su nam se obraćali i konstatovali smo određene propuste u radu i "Stana" i "Informatike". Obaveza prema odluci o dimničarini JKP "Stan" je bila da popiše sve dimnjake i napravi bazu podataka i dostavi je Informatici, koja spram toga obavlja naplatu. Mi smo utvrdili da taj spisak nije urađen, a da se krenulo sa naplatom", kaže Grujić za 021.

On konstatuje da je u pitanju veliki propust budući da se naplaćuje onima koji tu uslugu ne koriste. "Ovde se išlo obrnutim putem, prvo se naplaćuje, pa se onda utvrđuje ko je obavezan da plaća", dodaje zaštitnik građana i kaže da je obaveza JKP "Stan" da napravi spisak, a onda "Informatika" obavi naplatu. Grujić navodi da su oba preduzeća, kao i Grad i član Gradskog veća za komunalne poslove obavešteni o preporuci zbog propusta u radu i neusklađenosti ta dva preduzeća.

Portparolka JKP "Stan" Maja Ravić tvrdi da to preduzeće nije dobilo dopis, odnosno preporuku od zaštitnika građana Novog Sada i da ne zna o čemu je reč. Ona za 021 kaže i da nemaju rešenje i da "oni samo sprovode ono što stigne od Grada". "Svesni smo nezadovoljstva građana, ali mi tu ne možemo ništa da uradimo, jer nemamo ovlašćenje, niti možemo fizički sve da postignemo", navodi ona za 021 i dodaje da, prema odluci o dimničarskim uslugama, ne postoji rok do kada popis dimnjaka i ventilacionih otvora treba da bude gotov.

Lokalna samouprava po zakonu ima pravo da uvede odžačarinu, ali je problem način naplaćivanja. Usluga dimničarine se od prošlog novembra i dalje naplaćuje svima i to jedan dinar po kvadratnom metru stambenog prostora. Prema zvaničnim podacima "Informatike", u Novom Sadu postoji nešto više od 9,2 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, što znači da se za toliko puni kasa "Stana". Dimničarske usluge mogu koristiti svi građani Novog Sada i prigradskih naselja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: