U Srbiji 1.500 švajcarskih firmi

Švajacarsko-srpska bilateralna i ekonomska saradnja uspešno se odvija dugi niz godina, uslovi za unapređenje postoje i dve zemlje će raditi na jačanju tih veza.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

13:51

Default images

Ovo su ocenili učesnici konferencije o "Švajcarsko-srpskim bilateralnim odnosima" .

"Naš prioritet je da se poveća broj švajcarskih kompanija koje su prisutne u našoj zemlji a posebno investitora koji ulažu u izvozno orijentisanu prozivodnju", rekao je državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević.

On je podsetio da u Srbiji posluje oko 1.500 švajcarskih kompanija, ukazavši da je švajcarska ekonomija jedna od najkonkurentnijih u svetu, većinski je čine mala i sredna preduzeća, a takav model predstavlja uzor za našu zemlju.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Žan-Danijel Ruh rekao je da obim spoljnotrgovinske razmene dve zemlje iznosi oko 100 miliona švajcarskih franaka, da prostora za razvoj ima ali je ukazao da je trenutna trgovinska razmena i dalje manja u odnosu na neke zemlje regiona, poput Hrvatske i Slovenije.

Prema njegovim rečima poslednje dve godine obim trgovinske razmene pokazuje uzlaznu putanju, posebno kada je u pitanju izvoz Srbije u Švajcarsku.

U poslednjih 10 godina švajcarske kompanije investirale su značajno u Srbiju i ona je na devetom mestu na rang listi stranih investitora u našoj zemlji, ukazao je on.

Ambasador je podsetio i da je u teškim trenucima, kada su našu zemlju zadesile poplave, Švajcarska država pritekla u pomoć i izdvojila oko šet miliona evra, ali su i švajcarske kompanije koje posluju u Srbiji pokazale solidarnost donirajući takođe značajna sredstva.

Ruh je istakao i da u Švajcarskoj živi značajna dijaspora Srbije, a samo godišnje doznake koje stižu u našu zemlju iznose oko 300 miliona evra.

Pomoćnik ministra ekonomije u Vladi Srbije, Jelena Spasić ukazala je da je ova vlada dosta toga uradila kako bi unapredila poslovnu klimu, usvojeni su neki reformski zakoni, postignuta veća fleksibilnost tržišta rada.

Ona je istakla da se pokrivenost uvoza izvozom u poslednje vreme povećava u korist Srbije, izrazivši uverenje da će nivo privredne saradnje dve zemlje biti još bolji u godinama koje slede.

Današnju konferenciju organizovala je Švajcarsko-srpska trgovinska komora, koja je osnovana u martu 2014. godine, kao rezultat velikog interesa švajcarske poslovne zajednice u Srbiji za jačanjem ekonomskih odnosa izmejdu Srbije i Švajacarske.

Ova trgovinska komora broji više od 30 članica, a osnivači komore su kompanije Nestle Adriatic, Ringer Axel Springer, Holcim, SGS, Roće, CICPA i SIKA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: