DS: Beogradska vlast povećala plate

Gradska vlast je rebalansom budžeta povećala izdavanja za plate a smanjila davanja za ustanove za pomoć deci ometenoj u razvoju i obdaništa, kaže Balša Božović.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.10.2014.

12:01

Default images

"Rebalansom budžeta masa plata povećana je za jedan odsto, a plate su u Republici smanjene. Ili ste prekršili zakon o zabrani zapošljavanja ili ste povećali plate", rekao je šef odborničke grupe opozicione Demokratske stranke na sednici gradskog parlamenta na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta.

Božović je naveo i da je Srpska napredna stranka zaposlila 50.000 ljudi u javnom sektoru. "Kako je moguće da se pravi rebalans zbog viška u gradskom budžetu, ako je samo deficit u Gradskom saobraćajnom preduzeću četiri milijarde dinare? Prebacivanje dve milijarde za GSP iz republičkog budžeta je protivzakonito i taj novac je uzet od penzionera i zaposlenih", rekao je Božović.

"Grad ne zna šta će sa tim preduzećem, jer izdvaja čak četiri milijarde. Smanjuju se plate i penzije da bi se pokrila ta rupa bez dna", istakao je Božović.

Šef odbornika DS-a optužio je gradsku vlast da je isključivo odgovorna za minus od četiri milijarde u GSP-u i naveo da je uzrok tog manjka loša kampanja za naplatu karata. "Naplata karata bio je jedini argument naprednjaka kada su smenjivali Demokratsku stranku sa vlasti u Beogradu", rekao je Božović.

Govoreći o uštedi u budžetu u visini od 2,4 milijarde dinara, Božović je rekao da to nije ušteda, da je taj novac povučen sa projekata koji su prebačeni za sledeću godinu, "što zanči da ti projekti kasne".

Odbornik SPS Nikola Prelević odgovarajući Božoviću rekao da problemi u GSP datiraju iz perioda kada je DS vodila Beograd i upitao ga zašto tada nisu reagovali.

Govoreći o rebalansu, Prelević je kazao da rebalansom nijednim jedinim dinarom budžet grada nije opterećen novim zaduživanjima.

"Još jedan kredit bi za nas bio poguban. Smatram da je Beograd konačno dobio odgovornu i realnu vlast koja troši samo onoliko koliko ima. Slažem se da je moglo da bude više investicija, ali smatram da one ne treba da dolaze iz kredita već onoga što smo sami zaradili", kazao je on.

Sekretar za finansije Slobodan Milosavljević govoreći o povećanju prihoda u gradu kazao je da je naplata poreza na imovinu je 630 miliona dinara da i je to uticalo na povećanje prihoda u gradu.

Mali: Prvi put rebalans zbog većih prihoda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je Grad ove godine ostvario skoro milijardu dinara veće prihode od planiranih i da će maksimalnom štednjom uspeti do kraja godine da isplati 9,5 milijardi neizmirenih obaveza.

"Na dobrom smo putu da konsolidujemo finansije do kraja sledeće godine", rekao je Mali na sednici Skupštine Beograda Beogada na kojoj se raspravlja o rebalansu gradskog budžeta za 2014. godinu. Ukupna sredstva u gradskoj kasi planirana rebalansom iznosiće ove godine 76,7 milijardi dinara.

Mali je istakao da kapitalni izdaci i investicije u infrastrukturu neće trpeti i da će biti nastavljeni infrastrukturni projekti.

Najavio je da će 4,5 milijarde od ukupno 13,5 milijardi dinara neizmirenih obaveza preostalih od prethodne gradske vlasti, biti isplaćeno do kraja sledeće godine.

"Smanjili smo obim zaduženja za 2,4 milijarde dinara, a rashodi su smanjeni, dok su povećani prihodi", rekao je Mali.

Kako je objasnio, dve milijarde dinara, koje je Grad tražio od Republike, biće iskorišćene za konsolidaciju Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.

"Iduće godine Gradu neće biti potrebna pomoć Republike", istakao je Mali.

Grad je, po njegovim rečima, u poslednjih nekoliko meseci pomogao samo dve gradske opštine - Obrenovac sa 95 miliona dinara, zbog poplava, i Lazarevac sa 33,5 miliona, zbog oluje.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog odluke o izmeni odluke o obimu sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština i utvrdjivanju prihoda koji pripadaju gradu odnosno gradskim opštinama u ovoj godini.

Odbornici će odlučivati i o Predlogu odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta Grada u 2015. i 2016. godini, kao i o Predlogu izmena i dopuna programa uredivanja i davanja u zakup gradjevinskog zemljišta za 2014. godinu.

Na dnevnom redu sednice biće i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na rebalanse programa poslovanja za 2014. godinu Direkcije za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda, JKP "Gradska cistoca", "Javno osvetljenje", "Beogradske elektrane", "Infostan", "Gradske pijace", "Beograd-put", "Pogrebne usluge", kao i JP "Hipodrom Beograd", "Sava centar", "Ada Ciganlija", "Gradsko stambeno" i "Beogradska tvrdava".

Odbornici ce odlučivati i o Predlogu odluke o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije područja uz Južni bulevar, izmedu ulica Maksima Gorkog, Šumatovačke, Djerdapske i Gospodara Vučića, kao o prvoj fazi razrade plana detaljne regulacije Devete mesne zajednice na Vračaru.

Na dnevnom redu naći će se i Predlog odluke o izmenama odluke o Nagradi Grada Beograda, zatim Predlog odluke o izmeni odluke o promeni osnivačkog akta "Gradske čistoće" i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama Statuta tog javnog komunalnog preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: