EPS seče već za 5.000 RSD duga

Na adrese potrošača čiji dug za utrošenu električnu energiju iznosi 5.000 dinara i više počela su da stižu upozorenja pred isključenje struje.

Izvor: Politika

Četvrtak, 30.10.2014.

11:26

Default images

Takozvane crvene opomene, kao poslednja mera kojom „EPS snabdevanje” najavljuje seču struje, iznenadile su 354.566 domaćinstava i preduzeća u Srbiji. Jer, donedavno su makaze pretile onima čiji su neizmireni računi prelazili iznos od 10.000 dinara.

Ukupno dugovanje domaćinstava u Srbiji iznosi 14 milijardi dinara, od čega 3,8 milijardi u Beogradu, piše Politika. Jedino što može da pomogne građanima jeste novi Zakon o zaštiti potrošača. Prema tom zakonu, „EPS snabdevanje” ne sme da isključi dužnika 60 dana od isteka roka za plaćanje računa, koji je 25. u mesecu.

Kako objašnjava Željko Marković, direktor „EPS snabdevanja”, ranije su monteri na vrata neplatiša mogli da pokucaju samo 15 dana po prispeću računa za naplatu, to jest već oko 10. sledećeg meseca.

"Upozorenja pred isključenje ne smemo da pošaljemo dok ne prođe 30 dana od isteka roka za plaćanje računa. Potom moramo da sačekamo da prođe još 30 dana dok ne počnemo sa isključenjima upozorenih dužnika", objasnio je Marković.

Ove novine obuhvatile su dužnike koji nisu izmirili na vreme račune za struju potrošenu u julu. Ti računi, isporučeni do 10. avgusta, trebalo je da budu plaćeni zaključno sa 25. avgustom. Potrošači koji to nisu uradili počeli su da dobijaju crvene opomene od 25. septembra.

Ukoliko ni u narednih mesec dana nisu platili julsku struju, kada je istekao rok od 60 dana, počelo je isključenje sa strujne mreže, to jest 27. oktobra su radnici distribucija krenuli na adrese dužnika.

„EPS snabdevanje” je širom Srbije poslalo 295.585 upozorenja pred isključenje domaćinstvima, a 58.981 preduzećima i ustanovama. Dolazak radnika „Elektrodistribucije Beograd” pretnja su za 73.011 domaćinstva i za 13.700 prestoničkih preduzeća.

"Samo u Beogradu, prema starom običaju, štampamo crvena upozorenja pred isključenja struje. U ostatku Srbije upozorenja su na belom papiru, ali to ne treba da buni dužnike. Bez obzira na boju papira na kom je upozorenje, dužnik će biti isključen ako u roku od mesec dana od dobijanja tog dokumenta ne plati struju", naglasio je Marković.

Oni koji se greju na struju i dobijaju mesečne račune iznad 15.000 dinara moraće, kao i svi ostali potrošači, kažu u „EPS snabdevanju”, da izmire dug na vreme.

Oni, prema Zakonu o zaštiti potrošača, imaju čak dva i po meseca da prikupe novac od trenutka kada zateknu račun u poštanskom sandučiću do momenta kada bi monteri sa makazama mogli da im zakucaju na vrata. Od osnivanja „EPS snabdevanja”, 1. jula 2013, neplatišama je ukinuta mogućnost da dugovanje plate na rate.

"Svako neplaćanje računa ili odlaganje plaćanja koči funkcionisanje elektroprivrede Srbije i zato ne možemo činiti ustupke. Rate jedino mogu doći u obzir ako Ministarstvo energetike odliči da uvede reprogram duga, ali zasad se uopšte ne razmatra takva mogućnost", ističe Željko Marković. Povlastice imaju samo socijalno ugroženi potrošači, za koje su nadležni centri za socijalni rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: