Tabaković: NBS bez dobiti i u 2014.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković poručila je da nema nameru da manipulacijama kursa pravi privid kratkoročnog profita koji je dugoročni gubitak.

Izvor: RTS, Tanjug

Sreda, 29.10.2014.

20:26

Default images

Povodom objavljenog podatka o gubitku centralne banke od 44 milijarde dinara u 2013. godini, Tabaković je rekla da bi u slučaju manipulacije kursom NBS ostvarila dobit, a deo novca bi bio uplaćen u budžet, ali i da bi gađani morali šest puta više da napune kasu i plate zaduživanje države koje je počelo 2008. godine.

"Nije mera uspeha NBS pozitivan finansijski rezultat. Mi nismo javno preduzeće, agencija, nije nam profit cilj", rekla je Tabaković RTS-u i istakla da ne očekuje dobit ni u ovoj godini.

Tabakobić je podsetila da je inflacija sa 12,2 odsto spuštena na 2,2 odsto u 2013. godini, u deviznim rezervama je 180 miliona evra više, a u trezorima NBS 17,3 tone zlata, ocenjujući da to govori da je NBS postigla "ne samo nikad bolji rezultat, već i opštu stabilnost, koja ima svoju cenu".

Država je vođenjem politike makroekonomske stabilnosti u 2013. dobila 20 odsto niže troškove za kamate na ukupan dug, što je jednako 20 milijardi dinara, navela je guverner NBS, napominjući da je država prošle i ove godine zaduživanjem na finansijskom tržištu, odnosno, emitovanjem kratkoročnih hartija od vrednosti, finansirala troškova za plate zaposlenih i osnovnih funkcija države iz budžeta.

"Politikom makroekonomske stabilnosti NBS, odnosno niskom inflacijiom, relativno stabilnih deviznim kursom, cene državnih jednogodiošnjih hartija od vrednosti snižene su sa 14 na oko devet odsto", navela je Tabaković.

Zbog toga što se državi Srbiji veruje na svetskom finansijskom tržištu, desetogodišnje državne hartije od vrednosti su prošle nedelje prvi put prodate sa prinosom od 12 odsto, sa koliko su pre dve godine prodane hartije sa rokom dospeća od 18 meseci.

Objašnjavajući razloge minusa na računu NBS u 2013. godini, Tabaković je podsetila da je cena zlata na svetskom tržištu konstantno rasla 10 godina, do 2013. kada je pala za 30 odsto, pojašnjavajući da to ne znači da je za toliko smanjena količina zlatnih rezervi Srbije, već obračunska vrednost zlata.

Uz to, prošle godine je pala vrednost deviznih rezervi NBS koje naša centralna banka drži u najkvalitetnijim državnim hartijama od vrednosti kod najboljih centralnih banaka Nemačke, Velike Britanije i SAD, zato što su njihove monetarne institucije snizile kamate na te vrednosne hartije, objasnila je guverner NBS.

Uz konstataciju da se u Srbiji uspeh teško prašta, Tabakovićeva je rekla da je kada je došla na mesto guvernera NBS zatekla kurs evra od 119,7 dinara, a da je 2012. godina završena sa 113,1 dinar.

"Nismo intervenisali skoro dve nedelje i kurs je 119,3 dinara. Mi smo mala otvorena ekonomija, koja reaguje na sve što se dešava", kazala je Tabaković i izrazila očekivanje da će se inflacija do kraja godine vratiti u granice cilja od četiri plus-minus 1,5 odsto.

Tabaković je rekla da očekuje sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, čija delegacija dolazi sledeće nedelje u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: