Ruše 74 objekta u oazama prirode

Ministarstvo građevinarstva od 1. novembra kreće u veliku akciju rušenja nelegalnih objekata, saznaju "Novosti“.

Izvor: Novosti

Subota, 25.10.2014.

15:56

Default images

Na meti bagera naći će se čak 74 zdanja u nacionalnim parkovima, zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima.

To su zone u nadležnosti Ministarstva. A za većinu objekata još iz 2010. godine postoje rešenja za rušenje, koje je republička inspekcija izdala, ali do danas nisu sprovedena.

Kako "Novosti“ saznaju, reč je uglavnom o vikendicama, ali na listi Ministarstva ima i većih objekata. U svakom slučaju, bageri prvo kreću u park prirode "Stara planina“, gde će biti srušena dva objekta u katastarskoj opštini Ćuštica "Jabučko Ravnište“. Jedno zdanje biće uklonjeno i u KO Krstac, Uvačko jezero u okviru specijalnog rezervata prirode "Uvac“.

I park prirode "Golija“ biće počišćen - rušiće se šest objekata u KO Plešin i KO Koritnik. Po broju nelegalnih zdanja prednjači Nacionalni park "Tara“. Tu će biti srušeno čak 65 objekata u KO Rastište Perućac. Sve građevine sazidane su bez građevinske dozvole, a vlasnici nisu čak podneli ni zahtev za legalizaciju.

Kriterijumi za uklanjanje utvrđeni su na osnovu vremena izgradnje, u cilju zaštite javnog interesa, odnosno sprečavanja nove gradnje u ovim područjima.

Ovakvu akciju vlasnici bespravnih zdanja su i mogli da očekuju s obzirom na izjave Zorane Mihajlović, ministra građevinarstva, u proteklih par meseci. Kada je preuzela resor građevine, pitala je koliko je srušeno nelegalnih objekata u poslednjih pet ili šest godina i dobila odgovor - svega pet.

Onda je najavila da zaštićenih neće biti, da će se sva rešenja o rušenju sprovesti u zonama koje su u nadležnosti Ministarstva, a takvu preporuku dala je Mihajlovićeva i lokalnim samoupravama - da i oni počiste svoja dvorišta. Takođe, kako je više puta izjavila, neće se obazirati na pritiske, koje trpe zbog ovakve odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: