Čak i ćurke garancija za kredit

Da bi garantovali za svoje dugove, i to uglavnom prema bankama, firme i građani u Srbiji založili su svoju imovinu vrednu gotovo 45 milijardi evra.

Izvor: Novosti

Subota, 25.10.2014.

13:17

Default images

Toliko iznosi vrednost potraživanja obezbeđena založenim automobilima, mašinama, životinjama, umetničkim predmetima, ugovorima koji tek treba da budu naplaćeni, poput onih o transferu sportista... Samo u ovoj godini, pod hipoteku smo stavili pokretnu imovinu vredniju od 12,5 milijardi evra.

"Založnim pravima koja su registrovana u prvih devet meseci 2014. godine obezbeđena su potraživanja u visini od 12,58 milijardi evra", rečeno je "Novostima“ u Agenciji za privredne registre. - U ukupnom broju registrovanih predmeta zaloge, putnička vozila učestvuju sa 15,36 odsto, druge vrste vozila 33,52 odsto, mašine i oprema u 23,66 odsto slučajeva, životinje u 2,11 odsto, a prava (prava potraživanja, udeli, druga imovinska prava) u 14,76 odsto slučajeva.

Iako ima najviše automobila, u Registru zaloge ne manjkaju neki mnogo interesantniji predmeti. Ili životinje.

Tako je "Farmakomova“ Fabrika akumulatora u Somboru pod zalogu letos morala da stavi ukupno 15 predmeta, na ime duga od 36.116 evra, francuskoj on - lajn prodavnici "Bateri megastor“. Osim službenog "mercedesa“, "lade samare“ i "tama“, izvršitelj je pod zalogu stavio i ovalni sto za sastanke, uz 12 tapaciranih stolica od punog drveta, dve komode, tri police za knjige, dva televizora, kožnu garnituru, pa čak i VHS video-rekorder i dve umetničke slike...

Kada je reč o životinjama, pod zalogom su najčešće - krave. I to zato što ih stočari sve češće kupuju na kredit - ako dug ne vrate, banka će se namiriti upravo prodajom tih životinja. U jednom konkretnom slučaju - garancija za dug po kreditu banci, vrednom 46.253 evra je zaloga nad čak 130 krava i teladi, 254 ovaca, 16 kobila, 19 pastuva, automobilom "opel astrom“, poljoprivrednom mašinom i traktorskom pumpom u kompletu sa korpom i crevom.

Osim krava, konja i ovaca, postoji i ugovor gde su pod zalogu stavljene - ćurke, i to 1.300 komada istovremeno. Naznačena je i njihova ukupna težina - 13 tona. Ovde je reč o dugu poljoprivredne farme prema proizvođaču stočne hrane za koji kupac garantuje već pomenutim pernatim životinjama...

Podaci APR pokazuju da najviše dugujemo - bankama. Oni se javljaju u čak 70,6 odsto registrovanih slučajeva. Preduzeća se u ulozi založnog poverioca javljaju u 20 odsto slučajeva, dok se država - Kao poverilac javlja u 5,5 odsto slučajava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: