Zatvaraju neprofitabilne rudnike

Poljska vlada se, u nameri da reši kritičnu situaciju državnih rudnika, sprema da pribegne veoma komplikovanom i nepopoluranom rešenju.

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

10:16

Default images

Država će naime početi da zatvara neprofitabilne rudnike mrkog uglja.

Dve trećine rudnika ima veće troškove za iskopavanje jedne tone mrkog uglja nego što su prodajne cene, a najveći evropski "rudar", kompanija Veglova (KW) u prvom polugodištu ove godine napravila je gubitke od milijardu zlota (236 miliona evra).

S druge strane, rudarski sektor u Poljskoj zapošljava stotine hiljada ljudi koji su gotovo svi u sindikatima, a zahvaljujući njihovoj jakoj poziciji nije ih moguće otpustiti. Zbog toga je bolno rešenje tog problema izbegavala prethodna poljska vlada, a odmah nakon što je u septembru nova premijerka, Eva Kopačova, stupila na dužnost počeli su pritisci rudarskih sindikata na aktuelnu vladu.

Ipak, kako piše Fajnenšl tajms, priprema se rešenje koje će podeliti rudnike na "dobre" i "loše". U prvu grupu bi kasnije bile usmerene investicije, dok bi drugu čekalo restrukturiranje ili trenutno zatvaranje.

Takva odluka bi, međutim, pogodila desetine hiljada radnih mesta.

"Do takve situacije mora doći pre ili kasnije. Pitanje je kako ćemo iz nje izaći", komentarisao je predlog rešenja ministar finansija, Vlodzimierž Karpinski.

On je po svojoj funkciji odgovoran za državnu imovinu, znači i za velike rudničke kompanije. Samo najveća od njih, pomenuta KW, ima 14 rudnika u kojima radi 60.000 rudara. A u sadašnjoj situaciji ne zarađuje ni za desetinu njih.

Karpinski je svestan da će predloženo rešnje biti teško odbraniti. Ministar podseća da se rudnici nalaze u oblastima gde se generacijama smatraju jedinim izvorom egzistencije.

Stručnjaci celu industriju posmatraju sa strane i pozdravljaju najnoviji predlog, uz upozorenje da "problem može da se reši, ili da se gurne pod tepih a ovo drugo će u budućnosti izazvati kolaps cele grane".

Nije iznenađujuće da situaciju potpuno drugačije vide sindikati ili rudari. Oni traže zaštitu od uvoza uglja iz Rusije, spajanje rudarskih kompanija u jednu i njeno kasnije vezivanje za energetsku industriju. To će, međutim, dovesti do smanjenja konkurentnosti rudničkih kompanija, odliv investitora i moguć rast cena struje, ukazuju analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: