Na prodaju parcela kod Marakane

Parcela od hektar i po uz južnu stranu Zvezdinog stadiona mogla bi uskoro da bude prodata za nekoliko miliona evra.

Izvor: Novosti

Subota, 25.10.2014.

09:28

Default images

Ovo za Novosti otkriva Miroslav Ćirić, jedan od deoničara preduzeća "Novi rasadnici“, koje na ovom državnom zemljištu ima pravo korišćenja.

Međutim, kako Republička direkcija za imovinu u ovom preduzeću još nije utvrdila udeo državne svojine ova prodaja ne bi bila zakonita.

Ipak, ovo bi bilo samo još jedno u nizu nezakonitih otuđenja zemljišta za koje "Novi rasadnici“ imaju pravo korišćenja. Sve prodaje dešavaju se nakon što je preduzeće "Gemaks“ Đorđa Antelja postalo većinski vlasnik "Novih rasadnika“, i to za ulaganja koja se mere sa svega oko 315.000 evra, tvrdi Ćirić. A kako kaže, na nelegalnoj prodaji zemljišta Antelj je zaradio oko šest miliona evra., navodi list.

"Kupci su zvučni", ističe Ćirić. - U Krnjači je Antelj prodao zemljište pumpi OMV za 475.000 evra, "Metro keš end keri“ je platio 1,3 miliona evra, a od preduzeća "Porše“ uzeo je 1,6 miliona evra. Sa "Kolingom“ je imao ugovor o zajedničkoj gradnji na parceli u Jajincima, a kako je izašao iz tog posla Antelj je od "Kolinga“ naplatio obeštećenje od 2,5 miliona evra. Iako je Republičkoj direkciji za imovinu bio podnet zahtev još 2004. godine za utvrđivanje udela državne svojine do danas to nije urađeno. Jer, Direkcija je tražila bilans stanja iz 2003. godine, u međuvremenu je Antelj smenio direktora "Novih rasadnika“, koji je podneo zahtev po zakonu. Od svih prodaja država nije dobila ni dinar.

Kako, za "Novosti“, kažu u Republičkoj direkciji za imovinu, "Novi rasadnici“ d.o.o. nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, pa Direkcija postupak utvrđivanja udela državne svojine nije mogla da okonča. U međuvremenu, kažu u Direkciji, "Rasadnici“ su primenom drugih propisa ,koji isključuju primenu Zakona o sredstvima u svojini Republike, privatizovani.

"Direkcija je od Odbora bivših zaposlenih u DP "Novi rasadnici“ saznala da je opština Palilula "Novim rasadnicima“ d.o.o. utvrdila pravo korišćenja na građevinskom zemljištu iz člana 84.", navode u Direkciji. - Nakon toga "Rasadnici“ su prodali određeno zemljište preduzeću "Metro keš end keri“, o čemu smo obavestili Republičko javno pravobranilaštvo. Oni su zakonski zastupnici imovinskih prava i interesa Republike Srbije, pa smo zatražili da preduzmu mere radi zaštite državne imovine.

Odgovor "Rasadnika"

Direktorka "Novi Rasadnici“ d.o.o Maša Bulić kaže da je "sav novac od prodaje zemljišta, odnosno građevinskih parcela, uplaćivan na račun ‘Novih rasadnika’ i uredno je plaćen porez, što se može dokumentovati u našem knjigovodstvu“.

Kupci su bile ugledne svetske firme, a Republička direkcija za imovinu nikada nije uputila nikakvo upozorenje ili bilo kakvu zabranu prodaje zemljišta "Novim rasadnicima“ - kaže Bulićeva. - Većinski vlasnik "Novih rasadnika“ GP "Gemaks“ uložio je u svoje zavisno preduzeće više od 12 miliona evra, što je Poreska uprava usvojila kroz prihvaćeni plan konverzije zemljišta iz društvene u privatnu svojinu. Tačno je i poznato celom Beogradu da su "Novi rasadnici“ i "Gemaks“ u Krnjači od jedne močvare izgradili prelepi mali grad, koji je preporodio taj deo leve obale Dunava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: