Već 4 godine nema svinjske kuge

Klasična kuga svinja u Srbiji poslednji put je dijagnostikovana 2010. godine, a godišnje se u zemlji protiv te opasne bolesti vakcioniše oko 3,5 miliona svinja

Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

09:01

Default images

U Srbiji se primenjuju veoma efikasne vakcine koje su korišćene u svim zemljama koje su iskorenile kugu svinja, a u toku je nabavka šest miliona doza vakcina koju sprovodi Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji, a finansira je EU.

Ova vakcina biće dovoljna da se sve svinje vakcinišu i revakcinišu u toku šest meseci, a ukoliko se obezbedi odgovarajući nivo vakcinacije svinja i rezultati monitoringa budu odgovarajući, na prestanak vakcinacije nećemo dugo čekati nakon tog perioda od šest meseci, objasnili su u Ministarstvu.

Međutim, dodaju, to ne znači da će samim prestankom vakcinacije biti omogućen izvoz svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinja, već je neophodno da se dokaže da na teritoriji zemlje nema virusa uzročnika klasične kuge svinja.

Srbija sada ima odobrenje za izvoz svinja i proizvoda od svinjskog mesa na područje zemalja Balkana (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija) i Carinskog saveza Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Kad je reč o trenutnim mogućnosti za EU - Unija dozvoljava uvoz proizvoda poreklom od svinja koji su prošli tretman termičke obrade (na primer kuvana šunka).

Obaveznom vakcinacijom svinja je obezbeđeno suzbijanje bolesti koja se u periodu od 2007. godine do danas pojavila samo jednom, u novembru 2010. godiine.

Vakcinacija se sprovodi sa ciljem da se najpre postigne zadovoljavajući nivo zaštite cele populacije svinja u zemlji da bi se, potom, prekinula vakcinacija i bolest u potpunosti iskorenila.

Kao i u drugim državama koje su to uradile pre nas, nakon prestanka vakcinacije, može se očekivati ponovno izbijanje žarišta. Međutim, broj tih žarišta biće srazmerno manji ukoliko se obuhvat vakcinacije pre prestanka vakcinacije viši.

Manji broj žarišta, koja će se pojaviti oko 6-12 meseci nakon prestanka, rešavaće se primenom radikalnih mera koje uključuje ubijanje i uništavanje svinja u žarištu bolesti, podsetili su u Ministarstvu.

Vakcinu protiv klasične kuge svinja od 2006. godine nabavlja Ministarstvo i ona je potpuno besplatna za vlasnika. Vlasnik plaća jedino obeležavanje svinja.

Pored toga, ministarstvo plaća i uslugu vakcinacije pa je na vlasnicima samo da obaveste nadležnu veterinarsku stanicu o tome da su se krmače oprasile, ili da su nabavljena nova grla kako bi veterinar došao da izvrši vakcinaciju.

Jedini kriterijum za nastavak ili prestanak vakcinacije predstavlja epidemiološki rizik od izbijanja žarišta kao i rezultati monitoringa na klasičnu kugu kod divljih ili domaćih svinja, a jedini interes jeste opšti interes da se bolest u potpunosti iskoreni i da nigde nema prisustva virusa kuge.

Stav stručne veterinarske javnosti je u tom pogledu jedinstven - vakcinaciju protiv klasične kuge svinja treba prekinuti što pre, ali to nikako ne sme da se uradi prerano već tek kada se obezbede odgovarajući uslovi, zaključili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: