"Dogovor oko Železare pun pogodak"

Ukoliko bude postignut dogovor o privatizaciji Železare Smederevo to će biti "pun pogodak" za Srbiju i građane Smedereva, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

19:17

Default images

On je istakao da očekuje da to pitanje uskoro bude rešeno.

A biće, dodao je, kada džentlmenski u pregovorima jedni drugima pružimo ruke.

Premijer je potvrdio da će se krajem meseca u Londonu sastati sa predsednikom kompanije Esmark Džimom Bušarom, te da veruje da će to biti "kraj mukama" za Železaru. Gostujući u emisiji "Oko" RTS-a rekao da se došlo blizu dogovora i da je ono što su bile smetnje otklonjeno.

"To je od velikog značaja za celu Srbiju to nije od značaja samo za pet hiljada smederevskih radnika, to nam podiže bruto domaći proizvod za čitavih 1,5 odsto što je ogroman procenat, ako budemo uspeli da ga ostvarimo", rekao je premijer.

U sve to, dodao je, uloženo je mnogo truda, rada i energije, ali smo imali i podršku sindikata jer će, pre svega, proizvodnja biti povećana. Vučić je rekao da se pregovori odvijaju u veoma teškim uslvoima, ali da kada se razmišlja o budućnosti radnika i zemlje onda se sve prihvata.

"Mi to nismo krili za razliku od nekih drugih, niti smo davali neke druge odgovore", ponovio je premijer i dodao da će privatizacija smederevske Železare biti "pun pogodak" i velika stvar za celu Srbiju, jer će pored ostalog biti zaposleno još 250 ili 300 ljudi.

O Železari Smederevo kaže da je "veličanstvena fabrika" i biće naš najbolji proizvođač, te zato nije bitno koliko ćemo za to morati da platimo. Imao je, kaže, više od 60 sastanaka samo o privatizaciji Železare i ako taj posao bude završen napravićemo slavlje.

"I to će biti prvo slavlje koje ćemo naprviti", rekao je Vučić.

Potvrdio je da je sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, tokom njegovog nedavnog boravka u Beogradu, razgovarao o problemima petrohemijskog kompleksa, te da misli da se došlo "blizu rešenja". Reč je o Petrohemiji, Azotari i MSK-u, rekao je premijer i dodao da rešenje očekuje u narednim nedeljama i mesecima.

Govoreći o predloženim merama fiskalne konsolidacije, premijer je rekao da izuzetaka u smanjivanju plata u javnom sektoru i penzija neće biti, jer nam je budžet za 2015. godinu veoma važan, a posebno budžet za 2016.

Javni dug Srbije rastao je, kaže, geometrijskom progresijom i da će nam biti potrebno nekoliko godina odricanja, te da su "skakanja" bila posebno izražena u godinama izbora kada je neko pokušavao da kupi volju građana osim u 2014. godini.

Premijer je naveo da će biti "stezanja kaiša svuda" i u ministarstvima koja će imati manje budžete za sledeću godinu i da će se smanjiti subvencije i za Železnicu i Srbija gas i za RTS...

Kao posebno važno je istakao neophodnost smanjenja fiskalnog deficita, kao i da će Srbija morati da nastavi da se zadužuje da bi isplaćivali plate i penzije, ali je dodao da će kriva rasta deficita polako vremenom ići na dole.

Vučić je rekao da je optimista i da veruje u sve što radi, posebno kada bude rešeno pitanje Železare, Fapa, MKS, petrohemijski kompleks. Najslabije, kaže, stojimo u metalskom kompleksu, ali to vlada pokušava da reši, a kao primer je naveo 14. oktobar i Prvu petoletku. Očekuje i da Kinezi donesu odluku da naprave slobodnu trovsku zonu na Dunavu.

"Sve privodimo kraju, sve mora da krene 2015. i zato sam i rekao da 2016. Srbiju očekuje najveći rast", rekao je Vučić.

Premijer je, međutim, kazao da neka preduzeća moraju biti likvidirana jer za njih ne postoji nikakava zainteresovan. Očekuje, ipak, da najveći broj preduzeća u restrukturiranju bude sačuvan.

"Pomoći ćemo tim ljudima. Tamo gde ima rešenja uložićemo novac, i pokrenuti fabrike, jer je najlakše reći zatvori, ali ko će tada da radi i pravi BDP", zapitao je Vučić.

Upitan da li je sa MMF-om sve dogovoreno oko aranžmana, premijer kaže da on to nije rekao, ali da očekuje da će sve biti završeno do katoličkog Božića, odnosno 25. decembra.

Premijer je kazao i da sa šeikom Muhamedom bin Zajedom razgovara o novom kreditu jer je reč o veoma povoljnim uslovima. Novac nam je, dodao je, potreban i za Beograd na vodi, a mi ga nemamo. Za taj projekat, kaže, da je već uveliko krenuo, da su sklonjene pruge i 67 objekata, te da je sa stanarima u stanbenim objektima već sve dogovoreno.

"Radovi mogu da krenu već 1. maja", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: