EU časti vakcinom protiv kuge

Na odluku o vakcinaciji protiv klasične svinjske kuge ni na koji način ne utiču farmaceutske kompanije, niti iza toga stoje posebni komercijalni razlozi.

Izvor: Novosti

Petak, 24.10.2014.

18:25

Default images

Cepivo protiv KKS od 2006. godine nabavlja Ministarstvo poljoprivrede i ono je potpuno besplatno za vlasnika, koji plaća samo obeležavanje svinja.

Poslednja kupovina bila je krajem 2013. godine, kada je nabavljeno 3,5 miliona doza vakcine. U toku je nabavka šest miliona doza vakcina, koju sprovodi Delegacija EU u Srbiji, a finansira je EU.

Ovako, u resornom ministarstvu, odgovaraju na tvrdnje pojedinih veterinara i stručnjaka iz oblasti stočarstva, da iza vakcinacije svinja od kuge stoji farmaceutski lobi, i da bi Srbija trebalo odmah da ukine pelcovanje svinja protiv ove bolesti. Kako kažu u Ministarstvu, jedini kriterijum za nastavak ili prestanak vakcinacije predstavlja epidemiološki rizik od izbijanja žarišta, kao i rezultati ispitivanja na klasičnu kugu kod divljih i domaćih svinja.

"Interes je da se bolest u potpunosti iskoreni i da nigde nema prisustva virusa kuge", objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. - Ukoliko se obezbedi odgovarajući nivo vakcinacije svinja, potrebno je da rezultati pokažu da nema kruženja virusa kod divljih svinja, da vlasnici obeležavaju i prate kretanje životinja, zabrane ishranu pomijama i efikasno uklanjaju leševe, onda na prestanak vakcinacije nećemo dugo čekati.

U Ministarstvu tvrde da slučajevi kuge nisu utvrđeni kod domaćih svinja od 2010. godine i da su drugačije priče apsolutno netačne.

"Prijava sumnje ili pojave klasične kuge svinja obavezna je kako za vlasnike, tako i za veterinare", kažu u Ministarstvu. - Prikrivanje ove bolesti može biti štetno ne samo za pojedinačne vlasnike već i za čitavu svinjarsku i stočarsku proizvodnju. U slučaju pojave zarazne bolesti kod kojih država isplaćuje odštetu za uklonjene životinje, a da je vlasnik prekršio propise, neće mu biti isplaćena odšteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: