"Ovo je početak, nove mere u 2015"

Rebalans budžeta za 2014. je samo prvi korak, a većina mera za smanjenje deficita biće sadržana u budžetu za 2015. godinu, kaže ministar finansija Dušan Vujović

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

09:50

Default images

"Ovo je prvi korak i delimična slika. Glavne mere u rebalansu su smanjivanje plata i penzija, a planiramo da počnemo i razgovore o dopunskim merama u budžetu za narednu godinu", rekao je ministar finansija Srbije Dušan Vujović na sednici skupštinskog Odbora u četvrtak uveče.

Vujović je naveo da su se od 2005. godine povećavali rashodi a smanjivali prihodi budžeta i da se nastoji da se taj trend preokrene."Plan je da se deficit u naredne tri godine smanji sa 2,5 milijarde evra, za oko 1,5 milijardi, što je održivo", rekao je ministar i dodao da očekuje da će vlada u tome imati podršku MMF-a.

Prema njegovim rečima, MMF je prihvatio da će se "ići sa ograničenim smanjivanjem rashoda". "Seča plata i penzija je najmanja moguća, s tim što niko ne sme, nakon smanjenja, imati manja primanja od 25.000 dinara", rekao je Vujović.

Predstavljajući rebalans, on je naveo da je u odnosu na plan s početka godine veći pobačaj na strani prihoda nego rashoda, ali bi bez poplava, kaže, rashodi bili manji.

Prihodi su, precizirao je, iznosili 897 milijardi dinara, a planirano je 929 milijardi, a rashodi 1.094 milijardi dok je planirano 1.110 milijardi dinara.

Vujović je naveo da mora da se nađe način da se umesto indikativnih cifara za narednu godinu, čvršće definišu parametri.

"Važno je da budemo precizni u velikim ciframa, a da detalje dogovaramo usput. Pored glavnih mera koje su u rebalansu smanjivanje plata i penzija, planiramo da počnemo i razgovore i o dopunskim merama, tako da uštede ne budu samo rashodi, nego da se baziraju na četiri stuba", kazao je Vujović.

Pored smanjivanja primanja, ostala tri stuba su, kako je rekao, smanjivanje subvencija, rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju i reforma javnih preduzeća, koja su kako kaže, imala veliki broj aktiviranih garancija za kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: