Našem agraru potrebna jasna pravila

Predstavnici uglednih kompanija u domaćem agrobiznisu istakli su potrebu regionalnog udruživanja radi efikasnijeg nastupa na evropskom i svetskom tržištu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

19:07

Default images

Oni su zatražili od države da utvrdi jasna pravila i uslove poslovanja u poljoprivredi i agroindustriji.

"Srpski seljak ima puno pravo da od države očekuje jasna i precizna pravila o uslovima za proizvodnju kao i da im stvori uslove za poslovanje kakve imaju farmer i kompanije u okruženju", rekao je direktor Operacija u "Viktorija grupi" Nikola Vujačić na forumu "Hrana za Evropu".

Učestvujući u raspravi na tom skupu, posvećenoj regionalnim iskustvima u agrobiznis poslovanju, Vujačić je istakao da je za dobro poslovanje i uspešan nastup na svetskom tržištu neophodno stalno ulaganje u proizvodnju i najavio da će "Viktorija grupa" iduće godine započeti dve do tri nove velike investicije.

Ta kompanija posluje u čitavom regionu, jedna je od najvećih finansijera srpske poljoprivrede i njen veoma jak oslonac, naglasio je Vujačić i dodao da je "Viktorija grupa", samo u postrojenja i opremu, poslednjih sedam godina uložila oko 200 miliona evra, što je za ovdašnje prilike izuzetno značajno.

Svake godine ta prerađivačka kompanija, koja nema ni hektara obradivog zemljišta u svom posedu, otkupi više od milion tona poljoprivrednih roba i od te sirovine pravi proizvode višeg stepena prerade koji se prodaju u više od 40 zemalja.

Vujačić je napomenuo da su preduzeća u sastavu kompanije "Viktoriaoil" i "Sojaprotein" pravi primeri toga kako bi trebalo da se radi u srpskom agrobiznisu, napominjući da njihova fabrika ulja danas proizvede i proda više ambalažiranog ulja nego ostale uljare na teritoriji bivše Jugoslavije.

Sličan primer je i bečejski "Sojaprotein", koji je danas ozbiljan proizvođač proteina i to prema evropskim merilima, kazao je on i dodao da je ključ uspeha tih i ostalih kompanija "Viktorija grupe" pre svega u korišćenju najsavremenije tehnologije, snižavanju troškova proizvodnje, izuzetnoj logistici.

I direktor požarevačkog "Bambija" Miroslav Miletić istakao je važnost povezivanja u region srodnih kompanija po delatnosti, istovremeno pozivajući državu da koliko god je moguće uredi uslove poslovanja.

Potpredsednik za poljoprivredu u "Delta Holdingu" Milorad Sredanović istakao je značaj ulaganja pre svega u znanje i investicije, kako bi naše kompanije bile konkurentne i stale "rame uz rame" sa evropskim i svetskim. Zahvaljujući investicijama "Delta Agrar" u primarnoj proizvodnji obrađuje 40.000 hektara zemljišta i ima rezultate u ratarskoj proizvodnji bolje od svih u regionu, rekao je Sredanović.

Na tom skupu, koji četvrti put u Subotici organizuju Ekonomski institut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije, predstavljena je pre tri meseca doneta Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2024. godine i razmatrane mogućnosti za njeno što bolje ostvarivanje.

Raspolaganje finansijskim sredstvima, kako domaćim tako i iz inostranstva, biće odlučujuće za brži razvoj poljoprivrede u Srbiji, rečeno je na forumu.

Na otvaranju tog dvodnevnog skupa učestvovali su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Zoran Rajić kao i vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: