Radnici na lizing nisu druga klasa

Radno zakonodavstvo zemalja regiona pretrpelo je dosta izmena, a samo Hrvatska i Srbija ovog leta dobile su nova zakonska rešenja koja se odnose na rad.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

18:37

Default images

To je donelo dosta dobrih rešenja ali i nedoumica i nedorečenosti, ukazali su učesnici današnje Međunarodne konferecnije o Zakonu o radu.

Novi Zakon o radu u Hrvatskoj je nedavno donet, o njemu je pregovarano skoro dve godine uz velike političke i sindikalne pritiske, ocenila je predstavnica Hrvatske unije poslodavaca Nataša Novaković.

Prema njenim rečima u toj zemlji za samo jednu godinu izmenjno je više od 10 zakona koji se odnose na ovu oblast i poslodavcima je veoma teško da sve te promene isprate. Ona je naglasila da agencije za lizing u Hrvatskoj postoje već 10 godina i da su se pokazale kao dobri poslodavci.

Samo 0,5 odsto zaposlenih u Hrvatskoj radi preko agencija za lizing, iako su se sindikati prilikom rasprave o tom zakonu, izjašnjavali protiv i imali negativan stav o njihovom radu, ukazala je ona. Jedno od dobrih rešenja novog zakona, kako je navela, je i to što je uvedeno ustupanje radnika unutar kompanije ili grupacije koju čini više kompanija.

Takođe, je dobro rešenje i to da zaposleni, uz saglasnost poslodavca, može da radi dodatno i kod drugog poslodavca, istakla je Novaković. Međutim, troškovi koji su nastali donošenjem ovog zakona nisu uopšte zanemarljivi, i za njih nije bilo previše razloga.

Direktorka za ljudske resurse u Naftnoj industriji Srbije (NIS), Nataša Stamenković istakla da je namera zakonodavca u Srbiji, kada je donošen Zakon o radu, bila da se olakša proces zapošljavanja i otpuštanja zaposlenih, ali da u toj kompaniji ne vide previše privilegija, beneficija i izmena koje su dovele do te primarne namene.

Problem je u tome što su ove izmene rezultirale povećanjem troškova zaposlenih jer novim modelom i novim formulama prilikom obračuna zarade zaposlenih došlo do povećanja troškova, istakla je ona.

"Mi na to ne možemo da utičemo. Možemo samo da dajemo predloge i mere koje bi prilikom sledeće izmene zakona mogle da se uzmu u obzir", istakla je ona.

Stamenković je podsetila da je u NIS-u gotovo polovina zaposlenih angažovana preko lizinga i da oni imaju iste uslove kao i zaposleni koji imaju ugovore o radu u toj komapnij. U NIS-u su očekivali da će Zakon o radu regulisati ovu formu zapošljavanja, ali se to nije desilo ovim izmenama zakona, ukazala je ona.

Prema njenim rečima predrasuda je da je to forma zapošljavanja "druge klase" kada su u pitanju sigurnost na poslu i uslovi rada.

"To nije tačno, ovo nije Srbija smislila. Mi smo to uzeli iz zapadno evropskih zemalja. Takav način zapošljavanja trebalo bi da se pokrije nekom regulativom. Da li bi to bio novi Zakon o radu ili potpuno poseban zakon o lizingu, nama je sve jedneo", rekla je Stamenković.

Prema rečima Olge Svobode, iz Srpske asociacije menadžera (SAM), izmene Zakona o radu u našoj zemlji donele su fleksibilniji okvir i jednostavnija administrativna rešenja. Međutim ostale su i neke nedorečenosti, navela je ona i izrazila uverenje da će u nekim narednim izmenama zakona to biti ispravljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: