Vujović (ne) izostaje s posla

Svako službeno putovanje ministra odobrava vlada, a o godišnjem odmoru dogovaraju se sa svojim šefom, kaže Milivoje Mihajlović

Izvor: Politika

Sreda, 22.10.2014.

17:54

Default images

Ministar ne podleže nikakvoj vrsti disciplinske odgovornosti ukoliko bez opravdanja ne dolazi redovno na posao, odnosno na sednice vlade.

Kako objašnjava jedan bivši ministar upućen u ove propise, nema zakona koji bi regulisao disciplinu ministara. Pitanje odsustvovanja ministara sa sednica vlade nije novo, a ovih dana ponovo je aktuelizovano napisima u pojedinim medijima da se navodno ministru finansija Dušanu Vujoviću u vrhu vlasti ozbiljno zamera zbog njegovog učestalog odsustvovanja sa posla pošto vrlo često boravi u Americi, gde mu živi porodica.

Prema pisanju lista Politika, priča o Vujovićevom navodnom čestom odsustvovanju sa sednica vlade, ali i iz kabineta, nije potpuno bez osnova.

Ministar Vujović juče nije bio dostupan za komentar, a direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović, međutim, tvrdi da takve optužbe upućene ministru finansija nisu utemeljene. Kako Mihajlović objašnjava za "Politiku”, Vujović izostaje sa sednica vlade samo kada je na putu, što je normalno.

"Svako službeno putovanje ministra svojim zaključkom odobrava vlada, isto kao što se za odlazak na godišnji odmor ministri dogovaraju sa svojim šefom, a to je premijer. Nije tačno da Vujović izostaje s posla. Gotovo nijedna odluka vlade, poput zakona ili uredbe, ne može da prođe bez mišljenja Ministarstva finansija. To je kasa. A, koliko znam, tu nema zastoja. Vujović je na poslu po čitav dan, ali ne samo on nego svi ministri”, objašnjava Mihajlović i dodaje da ministar čak i kad je na putu može da rukovodi radom ministarstva.

Mihajlović, međutim, nije znao da odgovori da li je Vujović posle sastanka MMF-a u Vašingtonu, gde je po službenoj dužnosti boravio tri dana, iz privatnih razloga u Americi ostao još dve nedelje.

Zbog izostanaka sa sednica vlade svojevremeno je često na meti kritike bio bivši ministar privrede Saša Radulović. Posebno je bilo upadljivo njegovo odsustvo sa otvorene sednice vlade kada je tadašnji ministar finansija Lazar Krstić predstavljao mere za popunjavanje ogromne rupe u državnoj kasi.

Izvor lista kaže da funkcija člana vlade za svakoga mora da bude prva među svim njegovim dužnostima, pa čak i preča od vođenja resora za koji je zadužen.

"Po prirodi funkcije ministar ne može da bude na svakoj sednici, tim pre što se sednice ne održavaju u nekim stalnim terminima, pa da možete da planirate. Ali prioritet su sednice vlade jer je ministar prvo član vlade, pa onda glavni čovek resora koji vodi. Umesto ministra, u radu vlade može da učestvuje i državni sekretar, ali ne sa pravom glasom. On ne može da ga zamenjuje u punom kapacitetu, može da daje neka objašnjenja, odgovore na pitanja”, objašnjava ovaj bivši ministar i dodaje da se po pravilu na sednicama vlade samo glasa, a da one nisu mesto na kome se vode neki ozbiljniji razgovori. Zakoni se, kako kaže, usaglašavaju na sednicama odbora vlade kojima mora da prisustvuje i ministar.

"Još 2006. godine postojala je namera da se uvedu elektronske sednice vlade, kao što je to praksa u mnogim drugim državama, pa ministri uvek, bez obzira na to gde se nalaze, mogu da se izjašnjavaju. Umesto toga mi imamo neke telefonske sednice, što se zloupotrebljava. A napredovalo se toliko da su ministri dobili kompjutere, na kojima mogu da vide dnevni red i materijale u elektronskoj umesto u štampanoj formi”, kaže sagovornik "Politike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: