"Kontrole ugostitelja po zakonu"

Poreska uprava Srbije saopštila je danas da su sve kontrole ugostiteljskih radnji bile zakonite i time odbacila optužbe ugostitelja.

Izvor: Beta

Sreda, 22.10.2014.

14:41

Default images

Brojne ugostiteljske radnje danas su bile zatvorene od 12 do 13 sati, kao znak protesta njihovih vlasnika koji tvrde da poreska inspekcija u učestalim kontrolama ne postupa u skladu sa zakonom.

Iz Poreske upreve su istakli da su u poslednja dva i po meseca, pojačali kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i provere radno-pravnog statusa radnika, kao vid borbe protiv sive ekonomije. Prema podacima Poreske uprave, od 5. avgusta do 19. oktobra kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa obavljena je kod 1.019 poreskih obveznika, a nepravilnosti su utvrđene kod 40,4 odsto, odnosno 408 obveznika.

Prekršajne prijave podnete su protiv 349 kontrolisanih poreskih obveznika, a mere zatvaranja lokala i privremene zabranje obavljanja delatnosti izricale su posle utvrđene druge nepravilnosti u kontroli, navela je Poreska uprava.

Pojačane mere i aktivnosti u cilju suzbijanja sive ekonomije, Poreska uprava preduzima u okviru kontrole većih privrednih subjekata koji su ocenjeni kao visokorizični i te akcije sprovodi u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) i drugim državnim organima.

"Primera radi, tokom nedavne akcije kontrole većih ugostiteljskih objekata, splavova i noćnih klubova u Beogradu, kod svih koji su kontrolisani utvđene su nepravilnosti", navela je Poreska urpava Srbije.

Dodaje se i da su ustanovljene indicije da su odgovorne osobe u pojedinim ugostiteljskim objektima izvršila krivično delo utaje poreza.

Poreska uprava je navela i da je proverom poslovanja utvrđeno da prometi koji su evidentirani kroz poslovnu dokumentaciju predstavljaju od 30 do 40 odsto ukupnog iznosa prometa i ne predstavljaju realnu sliku poslovanja.

"Metodom analize rizika, ustanovljeno je da procenat neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa najveći u ugostiteljstvu pa su stoga kontrole u toj oblasti i pojačane", navela je Poreska uprava.

Pojačane mere poreske kontrole u cilju suzbijanja sive ekonomije što je i jedan od prioritetnih zadataka Poreske uprave i drugih državnih organa, sprovodi se u cilju poboljšanja efikasnosti naplate javnih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: