Evo zašto za Srbiju GMO nije opcija

Razvoj srpske poljoprivrede mora se bazirati na konceptu razvoja bez genetički modifikovanih organizama, smatra agroekonomista Miladin Ševarlić.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

14:19

Default images

Jedino tako možemo biti konkurentni sa proizvodima iz organske poljoprivrede i integralno kontrolisane konvencionalne poljoprivredne proizvodnje, ocenio je predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

Prema Ševarlićevom mišljenju, Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja za period do 2024. godine se mora realizovati kroz donošenje nacionalnih programa razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja i istovremeon doslednom primenom zakona o podsticajima u toj oblasti. "To znači da poljoprivreda i ruralni razvoj ne mogu biti oštećeni, odnosno da moraju dobiti svojih zakonom pripadajućih pet odsto, što nažalost ni u ovoj godini nije bio slučaj", rekao je Ševarlić novinarima pred otvaranje foruma "Hrana za Evropu" u Subotici.

Rekao je da bi u smislu dugoročnosti primene, strategije ovog tipa trebalo da usvaja skupština, a da njena realizacija zavisi od pomenutih nacionalnih programa i obima agrarnog budžeta, odnosno investicija u sektoru agrara.

On smatra da se poljoprivreda mora bazirati na konceptu razvoja bez genetički modifikovanih organizama, jer sa njihovim ulaskom na naše tržište, po njegovom mišljenju, srpska poljoprivreda ne može biti konkurentna, s obzirom na domaću agrarnu strukturu.

"Mi na regionalnom i evropskom tržištu možemo biti konkurentni i prepoznatljivi jedino sa proizvodima iz organske poljoprivrede i integralno kontrolisane konvenconalne poljoprivredne proizvodnje. Sa proizvodima na bazi GMO sigurno ne možemo biti konkurentni, niti prepoznatljivi", smatra Ševarlić.

On je dodao da se mora sačuvati domaća industrija semena, sadnog materijala i revitalizovati repro-centri u stočarstvu, bez čijeg razvoja, po njegovom mišljenju, nema dugorično održive poljoprivredne proizvodnje.

Takođe je naglasio da je neophodna revitalizacija zadrugarstva, bez čega se po njegovom mišljenju ne može uključiti u program proizvodnje 630.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Rebalans ne smanjuje izdvajanja za agrar

Rebalansom republičkog budžeta nije diran fond namenjen poljoprivredi, a stvoren je finansijski okvir za sprovođenje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period do 2024. godine, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine Zoran Rajić.

Rajić je podsetio da je strategija usvojena pre tri meseca i ocenio da je pred nadležnima sada “veliki zadatak” jer strategija nije cilj, već iz nje moraju proisteći dokumenta koja će u narednoj deceniji omogućiti da ovaj strateški dokument bude implementiran.

On je najavio da će do kraja godine biti donet niz zakona koji proističu iz pomenute strategije, a koji će predstavljati "prvi korak ka insitucionalnim i zakonodavnim reformama koje nam slede".

"Vlada je usvojila rebalans budžeta koji će nam dati finansijski okvir za sprovodjenje strategije. Moraćemo da se snalazimo kako znamo i umemo, ali u svakom slučaju za poljoprivrednike je dobra vest da ovim rebalansom nisu dirana sredstva poljoprivrede, odnosno ostali smo na istom onom iznosu koji je bio i pre toga", rekao je Rajić.

Govoreći o sredstvima koja će poljoprivrednicima biti na raspolaganju u narednoj godini, Rajić je rekao da su pregovori u toku, da su sve trenutne projekcije spekulacije i izrazio nadu da će se tim koji učestvuje u tom pregovorima uspeti izboriti za što veća sredstva.

Posebno je naglasio da neće biti odstupanja u pogledu podsticaja.

Rajić je dodao da sredstava ima dovoljno, te da se trude da što više animiraju poljoprivrednike da se obrate Ministarstvu jer dobar deo sredstava ostaje neiskorišćen, pogotovo kada je reč o kreditnim sredstvima.

"Prosto je velika šteta da naši poljoprivrednici, što iz straha, što iz neinformisanosti, ta sredstva ne koriste. Ali, ono što je ključno, sredstava ima i isplata će ići u planiranom toku", dodao je Rajić.

Četvrti poljoprivredni forum "Hrana za Evropu", u organizaciji Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije, počeo je danas u Subotici, a okuplja predstavnike državnih institucija, agrarnih kompanija i stručnjake agrarne ekonomije na temu realizacije pomenute strategije razvoja poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: