"Smanjenje penzija nije rešenje"

Neophodno je reformisati javni sektor kako bi se time omogućilo i da nezavisna regulatorna tela efikasno rade i pune državni budžet, smatra Mahmut Bušatlija.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

13:33

Default images

Saradnik Ekonomskog instituta Mahmut Bušatlija je na skupu "Nezavisna regulatorna tela i budžetski deficit Srbije" rekao i da "ne možete da imate nezavisne agencije koje dobro rade, a da javna uprava nije dobro uređena".

On smatra i da smanjenje penzija neće doprineti konsolidaciji državnog budžeta, a umesto toga se zalaže za kompletnu reformu javnog sektora. "Ne vidm izlaz za budžet u tome što smanjujete stečena prava penzionera", rekao je Bušatlija dodavši da se penzije direktno prelivaju u potrošnju.

Prema njegovim rečima, potez države sa smanjenjem penzija pokazuje da je prisustna "visoka poltizacija" a ne profesionalno upravljanje u javnom sektoru zemlje.

On je dodao i da reforma javnog sektora treba da obuhvati i reformu javne uprave, finansija i javnih preduzeća "koja su apsolutni monoplisti a prave gubitke" poput "Srbijagasa".

Na skupu je oštro kritikovan rad RATEL-a pri čemu je apostrofiran izostanak sistema kontrole i velika prava koja ima direktor tog nezavisnog regulatornog tela.

Ukazano je i da se neka od nezavisnih regulatornih tela, koja dobro rade poput kancelarije Ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja suočavaju sa nizom problema, dok je drugima dozvoljeno i da zapošljavaju nove ljude i da plaćaju mesečni zakup prostorija od 60.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: