"Kazna onom ko ne nosi borosane"

U Srbiji se često kasni u usvajanju pravilnika, pa tako još važeći pravilnik propisuje da je obaveza ugostitelja da nosi "borosane", koje se više ne proizvode.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

13:11

Default images

Nakon donošenja zakona u Srbiji se veoma često kasni s usvajanjem pratećih dokumenata, uredbi i podzakonskih akata, koji u suštini omogućavaju njihovu primenu, kaže Jelena Bojović iz NALED-a, ističući da postoje zakoni čiji prateći dokumenti potiču iz devedesetih godina prošlog veka.

"Tako još postoji pravilnik u kojem piše da je obaveza ugostitelja da nosi 'borosane', koje se, inače, više nigde ne proizvode. Ali, bez obzira, to je pravilnik, tako da ako bi se inspektor ponašao u skladu s njim, ugostitelj koji ne nosi propisanu obuću morao bi da trpi sankcije", navela je Bojovićeva na konferenciji "Sloboda i reforma", koja se održava u hotelu "Metropol".

S druge strane, nelogično je da insprektori postupaju u skladu s takvim pravilnikom, navodi ona.

Upravo takva situacija, dodala je, dovodi do toga da se inspektori generalno ponašaju sasvim različito po istim pitanjima.

Rad inspektora u velikoj meri otežava i tehnička neopremljenost, kaže Bojovićeva i navodi da, na primer, u komunalnoj inspekciji Beograda čak polovina inspektora nema kompjuter.

"Sve što rade zapisuju po sveskama, tako da je teško videti kada je kontrolisan neki privredni subjekt", rekla je Bojovićeva, navodeći da gotovo u svim inspekcijama ima nedostataka tog tipa.

Borosane su bile deo uniforme svih ugostitelja u vreme bivše Jugoslavije, a Borovo ih redizajnirane proizvodi i danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: