"Utva" čeka, Mubadale još nema

Državni trgovac naoružanjem i proizvodima namenske industrije "Jugoimport SDPR" jedini je zainteresovani strateški partner za kupovinu "Utve", pišu Novosti.

Izvor: B92, Novosti

Sreda, 22.10.2014.

10:16

Default images

Pančevačka fabrika aviona time bi mogla da overi višegodišnju saradnju sa SDPR-om, čije bi strateško partnerstvo bila nova finansijska injekcija za nekadašnjeg giganta.

U ovom preduzeću očekuju da će "Utva" nastaviti da radi u svojoj branši i da će se proširiti. Smatraju i da je važno što je "Utva" proglašena za firmu od posebnog značaja za odbranu Srbije, što će dati značaj i težinu odluci kako će se transformisati. Prema našim saznanjima, u Pančevu će se proizvoditi avioni i komponente za helikoptere i bespilotne letelice iz namenske industrije.

U poslednjoj deceniji, posle bombardovanja, zaposleni u Fabrici aviona "Utva" preživljavali su zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom odbrane i proizvodnji "lasta" namenjenih iračkim oružanim snagama. U ovu azijsku zemlju do 2011. godine isporučeno je 20 letelica, a na talasu proizvodnje i Vojska Srbije je trebovala i dobila 15 aviona za obuku naših pilota.

U "Utvi" smatraju da bi i uništeni deo fabrike tokom 1999. godine mogao brzo da se obnovi i modernizuje. U pančevačkoj fabrici napominju da ovo preduzeće trenutno i dalje radi zahvaljujući ugovorima sa Vojskom Srbije.

""Utva" trenutno završava ugovor prema Ministarstvu odbrane za još 15 aviona "lasta". Uposleni smo malo manje od mogućnosti, ali uspevamo da redovno servisiramo obaveze prema radnicima i državi. Očekujemo da do kraja sledećeg meseca dobijemo zvaničnu informaciju od Ministarstva privrede na koji način će biti izvršena privatizacija", kažu u ovom preduzeću.

Iako "Utva" i dalje radi, trenutno je situacija otežana i time što je, posle proglašenja prodaje od strane Agencije za privatizaciju, ukinut status preduzeća u restrukturiranju. To znači da "Utva" više nije povlašćena, između ostalog, ni za plaćanje računa i ostalih dugova državi i javnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: