"Deci ne diramo socijalnu pomoć"

U Srbiji ima 267.000 korisnika socijalne pomoći, od kojih je 147.000 radno sposobnih, kaže ministar za rad Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

09:38

Default images

Vulin je za Radio-televiziju Srbije rekao da 147.000 onih koji primaju socijalnu pomoć mogu da rade i da vrate društvu onoliko koliko se društvo trudi da stvori, a to je, kako je istakao, 1,1 milijardu dinara mesečno za socijalnu pomoć.

"Ovo je način da se ljudi akrtiviraju, da rade, ali ne samo da rade i da uče da se obrazuju. Najveći broj od ovih 147.000 su izuzetno niskog obrazovnog profila i po pravilu odbijaju bilo kakvu edukaciju", istakao je Vulin.

On je precizirao da ako nosilac domaćinstva koje je korisnik socijalne pomoći odbije da radi, njemu će biti umanjena nadoknada, ali ne na štetu ostalih članova porodice.

"Nosilac prava dobija 7.849 dinara mesečno, na to svaki punoletni član domaćinstva dobija još 3.800 dinara, a svaki maloletni još 2.400 mesečno. On može da umanji svoju nadoknadu, ali ne može uzeti detetu. Ne može detetu biti uskraćena socijalna pomoć zbog toga što su majka i otac neodgovorni i neće da rade", naveo je Vulin.

Ministar je odbacio kritike da će uredba vlade kojom se predviđa radno angažovanje korisnika socijalne pomoći, dovesti do dodatnog osiromašenja u društvu i još veće marginalizacije najosetljivijih grupa.

On je istakao da je efekat upravo suprotan, jer se, kako je rekao, tim marginalizovanim društvenim grupama daje mogućnost da promene nesto svojim radom.

Govoreći o rebalansu budžeta, Vulin je kazao da će on doneti značajne uštede u ministarstvu na čijem je čelu, ali da "ni jedan dinar" neće biti uskraćen na račun socijalne zaštite, dečijeg i roditeljskog dodatka, već će se štedeti na putovanjima, automobilima...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: