Železnice usvojile ugovor sa Rusima

Skupština "Železnica Srbije" usvojila je dva aneksa ugovora sa kompanijom Ruskih državnih železnica "RŽD Internešnl".

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

20:16

Default images

Ugovori se odnose na nabavku 27 dizel-motornih vozova i remont dela pruge na koridoru 10, u vrednosti od 150 miliona dolara, saopštilo je to javno preduzeće.

Prema rečima predsednika skupštine "Železnica Srbije" Zorana Anđelkovića, odlukom skupštine zaključena su dva aneksa osnovnog ugovora o realizaciji ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

"Reč je o aneksu 2.1. za remont tri deonice pruga kroz Srbiju na Koridoru 10, dužine 65,7 kilometara i aneksu 5 za nabavku 27 novih ruskih dizel-motornih vozova za potrebe srpskih železnica. Vrednost ugovora je skoro 150 miliona dolara, što je najveća investicija u 'Železnice Srbije' od Drugog svetskog rata do danas", rekao je Anđelković.

On je ocenio da će realizacijom ruskog kredita, efekti modernizacije srpskih železnica biti "vrlo brzo vidljivi i prepoznatljivi" a da će pruge i vozovi u Srbiji "u narednih pet godina postati savremeniji i efikasniji".

Kako se navodi u saopštenju "Železnica Srbije", aneksom 2.1 osnovnog ugovora, obuhvaćena je rekonstrukcija deonica Mala Krsna-Velika Plana, Sopot Kosmajski-Kovačevac i Ruma-Golubinci, ukupne dužine 65,7 kilometara.

Vrednost radova na tim deonicama severnog kraka Koridora 10 iznosi 48,7 miliona evra.

Dodaje se da će "Železnice Srbije", prihvatanjem aneksa 5 osnovnog ugovora sa ruskim partnerom, nabaviti 27 novih dizel-motornih vozova proizvođača "Metrovagonmaša" iz Rusije, čija je vrednost 100 miliona dolara.

"Srpske železnice uz 27 kompozicija, dobijaju i rezervne delove u vrednosti od oko 2,6 miliona dolara a premijera novog voza na domaćim prugama može se očekivati osam meseci nakon potpisivanja ugovora", saopštile su "Železnice Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: