"Bankari već zovu za BG na vodi"

Projekat "Beograd na vodi" doprineo je da grad bude na mapi investitora, poručio je gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.10.2014.

13:11

Default images

On je gostujući na Studiju B kazao da svi investicioni bankari znaju za taj projekat i da se većina njih raspituje o tome kako će on izgledati i koliko može da se investira.

"U tom smislu mogu da kažem da je Beograd trenutno hit za investiranje u Evropi. Pored toga, sa našim projektom uređenja komunalne deponije u Vinči koji je vredan oko 250 miliona evra upoznali smo nekoliko kompanija u Beču. Već imamo više od 30 kompanija koje su zainteresovane i očekujem da ćemo polovinom sledeće godine moći da raspišemo poziv za javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča", rekao je Vesić govoreći o nedavnoj poseti Beču.

Kaže i da se nastavlja sa projektom garaža, te da će grad tražiti i partnera za preradu otpadnih voda. "Čeka nas i projekat druge i treće faze izgradnje 'Veletržnice", poručio je on.

Istakao je i da je rezultat posete delegacije Grada Beograda Beču nekoliko konkretnih dogovora.

Prema njegovim rečima, Beč je dobar primer za saradnju Beograda sa nekim velikim gradom u Evropi, pošto je to grad koji je otprilike iste veličine kao Beograd i u njemu živi veliki broj ljudi koji su poreklom iz Srbije.

Na primeru Beča, dodao je, mogu da se urade neki važni projekti, i istakao da primenom javno-privatnog partnerstva grad ne mora da ulaže svoj novac. "Grad odredi lokacije, kao što smo mi u Beogradu odredili 16 lokacija za garaže, raspiše tender, jave se kompanije koje su spremne da investiraju i posle određenog vremena ta garaža postaje vlasništvo grada", kazao je on.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je zatečen i problem sa gradskim saobraćajnim preduzećem, a kako je dodao, poslednjih meseci taj problem je ublažen povećanom naplatom karata.

"U Beču svi plaćaju kartu i ne pitaju zašto to mora da se radi. Mi smo počeli da brojimo putnike u saobraćaju i sledeće godine ćemo uraditi studiju o tome. Prvi put ćemo uraditi novi tarifni sistem koji će omogućiti da Beograd bude podeljen na više zona i da ga građani racionalnije koriste", rekao je Vesić i dodao da se nastavlja projekat o izgradnji metroa, koji mora da se uradi pažljivo jer "on mnogo košta grad i ne sme da se desi da grad nema maksimalnu korist od toga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: