Evo šta će zaposliti milione ljudi

Digitalna ekonomija je sektor koji ima veliki potencijal i koji generiše milione novih radnih mesta, rečeno je u Privednoj komori u dijalogu sa privrednicima.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.10.2014.

14:44

Default images

Istaknuto je da je izvoz kompanija koje se bave informaciono komunikacionim tehnologijama iznosio je prošle godine 225 miliona evra i da bi njihov potecijal trebalo efikasnije iskoristiti za brži razvoj konkurentnosti kako države, tako i malih i srednjih preduzeća.

Ocenjeno je da je otvaranje Poglavlja 10 u evropskim integracijama, koje se odnosi na informatičko društvo i medije, dobar znak za Srbiju, i da samo od nas zavisi kako ćemo iskoristiti pružene mogućnosti.

Predoceno je da tek jednu trećinu srpskog IT tržišta zauzima softver, što ukazuje da privreda i državna uprava ne koriste nove tehnologije u meri u kojoj to čine članice EU.

Zato je potebno povećati nivo produktivnosti IT tehnologija, što se može postići adekvatnim zakonodavnim okvirom koji će omogućiti lakši uvoz uređaja za istraživanje i razvoj, pojednostaviti procedure uvoza komponenti, uz stvaranje uslova da se više koriste domaća softverska rešenja.

Rečeno je i da treba školovati veći broj kadrova i da stručnjaci treba da se profilišu prema potrebama poslodavaca, uz praćenje svetskih trendova i dostignuća.

Predsednik Upravnog odbora RATELA Jovan Radunović saglasio se da se promeni zakonski okvir u vezi sa sertifikatima, što su podržali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, navodeći da je u bliskoj budućnosti, odnosno u procesu evropskih integracija dobra prilika za promenu postojeće normativne regulative.

Predstavnici resornog ministarstva najavili su novi projekat u vezi sa stvaranjem jedinstvene državne institucije, koja bi u prvoj fazi garantovala imlementaciju jedinstvene mreže, a potom zaokruživanje kompletne infrastrukture.

Baza za ovaj projekat već postoji u vidu 5.000 kilometara optičkih kablova. Novo državno preduzeće koordiniraće povezivanje velikih državnih sistema, kao što su EPS, železnica i carina, a potom i sudstvo, školstvo, zdravstvo i lokalne saouprave. Ceo proces trebalo bi da bude završen za tri godine, uz ulaganja od oko 30 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: