Antić: Spremno svih 59 toplana

Sve toplane u Srbiji počeće 15. oktobra grejnu sezonu, pošto je dogovoren niz mera kojima se obezbeđuju energenti i za toplane koje nisu imale mazut, kaže Antić

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.10.2014.

14:16

Default images

Ministar rudarstva i energetitke Aleksandar Antić je agenciji Beta rekao da je problema je bilo u toplanama u Trsteniku, Priboju, Smederevu, Novom Pazaru, Valjevu i Vranju i da su na sastanku sa gradonačelnicima, predsednicima opština i direktorima toplana dogovorene mere koji obezbeđuju da tih šest toplana započne grejnu seozonu.

"Možemo sa apsolutnom sigurnošću i izvesnošću da kažemo da će 15. oktobra svih 59 toplana u Srbiji početi sa grejnom sezonom", naglasio je Antić.

On je rekao i da će Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije zajedno sa lokalnim samoupravama pratiti čitav taj proces.

"Gradovi i opštine će dodatno podržati svoje toplane i obezbediti neophodne količine energenata koje garantuju siguran početak grejne sezone i stabilno snabdevanje za prvih nekoliko meseci", rekao je ministar.

Antić je ocenio da ima dosta problema u radu toplana i da je pitanje daljinskih sistema grajanja posao lokalnih samourava, ali je istakao da su Ministarstvo rudarsta i energetike i Vlada Srbije "apsolutno posvećeni" održavanju normalnog funcionisanja celini energetskog sektora.

"Zajedno sa gradovima i opštinama pratićemo stanje stvari, njihove zalihe energenata i preduzimati niz mera da se čitava situacija drži pod kontrolom", rekao je Antić.

On je napomenuo da su toplane obavezne da plaćaju energente, ali i da svi građani i potrošači imaju obavezu da plaćaju grejanje. Antić je rekao da će biti razmotreno pitanje dugovanja toplana iz prethodnih godina.

"Stojim na stanovištu da će biti jako teško da toplane u isto vreme nabavljaju energetne za ovu grejnu sezonu i u velikoj meri vraćaju dugove iz prethodnih godina. Pokušaćemo da zajedno sa AD Naftom, Naftnoj industrijom Srbije i robnim rezervama nađemo modalitete da sistem bude u potpunosti održiv i realan", istakao je Antić.

Grejna sezona u Srbiji počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: