Naplaćene već 173 posebne karte

Već prvog dana naplate prekršajnih kazni onima koji se švercuju u gradskom prevozu naplaćene su 173 posebne karte od 2.000 dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

12:41

Default images

Takođe su napisano i 427 prekrašajnih kazni koje iznose 6.000 dinara koje, ako se plate u roku od osam dana, iznose 3.000 dinara - rekao je gradski menadžer Goran Vesić gostujuči na RTV Studio B.

On je podsetio da je tokom leta pokrenuta kampanja o tome zašto gradski prevoz mora da se plaća, a da u septembru kontrolori nisu naplatili nijednu kaznu, već su samo upozoravali putnike, da bi tek od juče počeli da naplaćuju kazne.

"Mogu da izrazim zadovoljstvo da je porast prihoda u saobraćaju tokom septembra veći od 30 odsto, što samo govori o tome da su građani shvatili poruku i počeli da plaćaju karte", kazao je Vesić.

On je istakao da postoji značajan porast prihoda i u plaćanju kompanija koje kupuju karte svojim zaposlenima, tako da se pokazalo da nešto može da se učini sa gradskim prevozom jer, kada ima više prihoda, onda gradski prevoz može biti bolji.

"U skladu s tim, juče smo produžili liniju 49 koja sada prolazi kroz naselje "Stepa Stepanović", a sledeće godine možete da očekujete i prve električne autobuse u centru grada kao što ih imaju neke svetske metropole koji će moći da prolaze kroz uske ulice i koji neće zagađivati životnu sredinu", rekao je Vesić.

Povodom štrajka radnika železnice zbog koga ne saobraćaju Beo voz i BG voz, gradski menadžer je kazao da je, iako to formalno gledano nije gradski problem, grad reagovao tako da je od jutros pojačana linija 73 sa dva nova autobusa.

On je dodao da su dispečeri iz Direkcije za javni prevoz smanjili određeni broj vozila na drugim linijama da bi u špicu pojačali linije na toj saobraćajnici da bi građani imali više autobusa da se prevezu, jer se ne zna koliko će trajati štrajk železnica.

"To je opet pokazalo da je grad u pravu kada želi da i BG voz i Beo voz u budućnosti budu deo Beogradskog saobraćajnog sistema, jer će se na taj način bolje upravljati celokupnim sistemom koji mora da bude jedinstven", istakao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: