Koliko zemlju košta jedan rat?

Privreda Ukrajine će ove godine registrovati negativan privredni rast od osam odsto zbog sukoba na istoku zemlje, saopštila je danas Svetska banka.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.10.2014.

12:09

Default images

Time je oborena ranija prognoza i previđa se još veći pad privrede Ukrajine u 2015.

"Zastoj ekonomske aktivnosti na istoku zemlje uzrokovao je veći pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Ukrajine od očekivanog", izjavio je direktor Svetske banke za Ukrajinu, Belorusiju i Moldaviju, Kimiao Fan, predstavljajući najnoviji izveštaj u Kijevu, prenosi agencija Frans pres.

"Nema jednostavnog rešenja za izlazak iz aktuelne krize", poručio je Fan, pozivajući istovremeno ukrajinsku vladu da nastavi sa strukturnim reformama kako bi preokrenula sadašnju situaciju.

Sprovodjenjem obećanih reformi, ali i borbom protiv korupcije i racionalizacijom birokratskog aparata, Ukrajina bi, prema procenama Svetske banke, mogla da ostvari rast od tri odsto u 2016. godini i od četiri odsto u 2017. godini, ali tek nakon usporavanja od jedan odsto iz 2015. godine.

Svetska banka je prethodno prognozirala pad privrede Ukrajine od pet odsto u ovoj godini, uz obrazloženje da će ukrajinska kriza i sankcije protiv Rusije pogoditi čitav region istočne Evrope.

Ukrajinska privreda, koja je u recesiji od 2012. godine, trenutno je u kolapsu, zbog petomesečnih nemira na istoku zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: