Kod Ćuprije jure rok, rade 24/7

Radnici rade u tri smene, noću i vikendom, na železničkom mostu na Velikoj Moravi kod Ćuprije, kako bi ga završili u planiranom roku.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

11:12

Default images

Radove izvode radnici preduzeća "Goša Fom" iz Smederevske Palanke i "Mostogradnja" Beograd.

Urađeno je 200 od ukupno 322,5 metara koliko će most biti dug i konstrukcija je podužno navučena do prvog rečnog stuba. Sledi navlačenje preko reke, izjavio je Tanjugu, glavni nadzorni organ Nikola Stefanović.

Na mostu je angažovano oko 80 ljudi, rade u tri smene i noću, uradejno je devet od 15 segmenata i očekujem da se most završi u planiranom roku, istakao je Stefanović.

Izgradnju mosta je 1.marta 2011. godine počeo austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina-Meteorit", ali je prekinuo zbog stečaja.

"Goša" i "Mostogradnja" radove su počeli 24. aprila ove godine prema sporazum koji su potpisali sa Železnicama Srbije. Vrednost poslova je 2,5 milona evra.

Most se gradi za dvokolosečnu prugu Gilje-Chuprija-Paraćin, koja je deonica na međunarodnom železničkom Koridoru 10 između Beograda i Niša, a radove na pruzi dugoj 10,5 kilometara za brzine vozova do 167 kilometara na sat, izvodi italijanska kompanija "Italiana costruzioni CAF".

Most preseca trasu buduće pruge na dva dela, a prekid radova na njemu stvorio je prilično velike organizacione i tehnološke teškoće graditeljima. Sav transport koji je predviđen preko mosta morao je biti dislociran i moralo se izgraditi oko 300 metara privremenog koloseka, izjavio je Tanjugu odgovorni izvođač radova na pruzi Željko R. Marković.

"Alpina" je na mostu izgradila sve betonske stubove predviđene projektom, u koje je, ugrađeno blizu 11.000 tona betona, rekao je, ranije Tanjugu Stefanović i dodao da je "Alpina" do odlaska u stečaj, izgradila i 67,5 metara mosta.

Izgradnju ovog mosta finansira Evropska investiciona banka.

Most je, prema projektu, čelični, težak 2.400 tona, dug 322,5 metara u pet raspona dužine 52,5 do 83,5 metara. Drži ga šest stubova do kojih su dva rečna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: