"Opšti javašluk kod Mrkonjića"

Svi projekti za koje je Ministarstvo građevinarstva zaduženo kasnili su godinama u momentu stupanja na dužnost ministarke Zorane Mihajlović.

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

09:07

Default images

To se navodi u Izveštaju o radu za prva tri meseca Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je usvojio Skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekominikacije, kojim predsedava nekadašnji ministar za saobraćaj i infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

U saopštenju se dodaje da je u izveštaju Ministarstva koji je usvojio skupštinski odbor sa Mrkonjićem na čelu navedeno da su osnovni razlozi za kašnjenje bili nejasni kriterijumi definisanja prioriteta projekata, nekvalitetni projekti zbog kojih se procenjuju štete na 100 miliona evra, nedovoljno angažovanje nadzora na gradilištima, kao i dugogodišnji javašluk u radu Ministarstva. Naglašava se i da je višegodišnje kašnjenje radova na deonici Ub-Lajkovac, na Koridoru 11, poseban problem sa kojim se Ministarstvo bori i dodaje da je ministarka Mihajlović dobro upućena u procedure odlučivanja u Vladi i njenim telima.

"Niko ne može zaobići činjenicu da inicijalni predlog gde će se, kada i kako, graditi daje resorno ministarstvo, u ovom slučaju ono koje je vodio Mrkonjić, pa on zbog toga snosi i odgovornost za ispravnost te odluke", dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da nije presudno da li je neko ekonomista ili građevinski inženjer da bi znao da su koridori 10 i 11 prioritetni projekti u izgradnji putne infrastrukture, ali je pitanje koliko je ekonomski utemeljena odluka da se krene sa izgradnjom 12,5 kilometara autoputa Ub-Lajkovac, a da prethodno ne postoji jasan plan kada, kako i kojim sredstvima će se graditi ostatak Koridora ukupno dugog 270 kilometara.

U saopštenju se dodaje i da je najočigledniji primer kako se radilo u ministarstvu koje je vodio Mrkonjić, izdavanje međunarodnih transportnih dozvola gde je vladao potpuni haos i naglašava da je antikorupcijski tim sadašnjeg ministarstva predao tužilaštvu dokumentaciju sa saznanjima o zloupotrebama zaposlenih u prethodnom ministarstvu u vezi preprodaje transportnih dozvola.

"Prema podacima do kojih je Antikorupcijski tim došao u 2012. i 2013. godini, nerazduženo je ili nepravilno razduženo, skoro 50.000 pojedinačnih dozvola za međunarodni transport, a kao poseban problem ispostavilo se izdavanje tri odsto dozvola koje su diskreciono pravo Ministarstva".

Dodaje se i da su ove dozvole deljene bez ikakvog kriterijuma i pravila, niti se u bilo kom trenutku znalo koliko ih ima.

"Zbog svega ovoga Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preduzelo je niz mera na sređivanju ovakvog stanja koje već daju rezultate. Umesto što bez osnova preti tužbama, Mrkonjića pozivamo da se uključi u rešavanje problema koje nam je ostavio i iskustvom da doprinos naporima Ministarstva i ministarke da se završe brojni infrastrukturni projekti", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: