Ljajić: Za godinu podvlačimo crtu

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže da je cilj najavljenih mera zaštita najugroženijih i da zbog male kupovne moći, trgovci ne mogu da povećavaju cene.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

09:53

Default images

"Zato oko milion penzionera neće biti pogođeno tim merama, kao ni 113.000 ljudi, koji rade u javnoj administraciji, što je više od 60 odsto onih, koji su na državnom budžetu, a koji u 90 odsto slučajeva kupuju domaću robu", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija na TV Pink.

Na domaće proizvodjače te mere se neće odraziti, rekao je Ljajić i dodao da očekuje "da će trgovci, ako ništa drugo, razmisliti o visini svojih marži da bi imali odgovarajući promet".

"Plan je da nakon godinu dana podvučemo crtu, da vidimo kakvi su rezultati ovih mera", najavio je Ljajić i dodao da je cilj mera rast proizvodnje.

Potpredsednik Vlade je kazao da je reč o nepopularnim merama, zbog kojih će biti izgubljen deo političke podrške, ali da su te mere nužne i ekonomski neophodne, ukoliko se želi da ozdravi ekonomija, a da je cilj da budu što socijalno pravednije.

Ljajić je potvrdio da predstoji rešavanje problema javnih preduzeća i postupak privatizacije, ali da "neće više biti bacanja para u bunar" i da najavljene mere daju pozitivan signal investitorima.

On je najavio da je blizu dogovor o otvaranju fabrike tekstila u Krupnju sa 300 radnika i da će ove nedelje biti o tome potpisan memorandum, da će isti investitori zaposliti 500 radnika u Vladičinom Hanu i dodatnih 250 radnika u Leskovcu.

Potpredsednik Vlade je ukazao da je nedopustivo da učešće sive okonomije u BDP iznosi oko 30 odsto.

Zbog toga je, prema njegovim rečima, cilj, ne da se povećaju porezi, nego da se obuhvati veći broj onih, koji zaista plaćaju poreze, a samim tim i onih, koji moraju da izdaju fiskalne račune.

Ljajić je istakao da je u toku koordinisana akcija svih inspekcijskih službi na suzbijanju sive ekonomije u kojoj niko neće biti poštedjen.

On je ukazao na gubitke zbog šverca rezanog duvana, ističući da je povećana naplata, kada je reč o akcizama na naftne derivate i izrazio uverenje da će pojačanim merama siva ekonomija biti dovedena na podnošljivu meru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: