Sa berbom kukuruza ne treba žuriti

Ratari i stručnjaci se slažu - sa početkom berbe kukuruza ove godine ne treba žuriti.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

15:40

Default images

Klipovi naše najzastupljenije žitarice, koja je proletos sejana na oko 1,1 milion hektara, još su suviše vlažni zbog učestalih padavina, tako da bi sušenje tražilo veliki utrošak energije, a, takođe, značajno bi smanjilo i inače nisku otkupnu cenu kukuruza, koja se, ovih dana, kreće oko 14 dinara.

U Srbiji bi, inače, prema proceni dr Gorana Bekavca, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prosečan rod kukuruza mogao da dostigne šest tona po hektaru, odnosno, da bude za 20 odsto veći od prosečnog roda.

"Bolesti kukuruzu ove godine nisu predstavljale problem. Kukuruz je dobrog kvaliteta, ali, savetujem ratarima da ne žure sa berbom. Oni koji planiraju da ga skladište u klipu u čardacima, mogu da ga oberu i ostave da se dosuši u čardacima, ali, oni koji planiraju da ga kombajniraju, odnosno da skladište zrno, imaće znatne troškove oko njegovog sušenja. Samim tim, bolje je da se klipovi osuše na stabljici, pa da se onda beru, tim pre što je prognoza za sledećih mesec i više vrlo povoljna", kaže Bekavac.

Miroslav Ivković, ratar iz Novog Žednika, kod Subotice, berbu oko 70 hektara kukuruza planira da počne tek za dvadesetak dana.

"Vlaga je jako velika, ide i do 30 odsto, a JUS kvalitet, za koji dobijamo 14 dinara po kilogramu, podrazumeva 13 odsto vlage u zrnu. Samim tim, više mi se isplati da sačekam sa berbom, jer mi skladištari za sušenje kukuruza, po procentima, smanjuju kilažu koju sam predao. Kada bih obrao kukuruz sa 30 odsto vlage, teško da bih dobio cenu višu od šest dinara, a to se nikome ne isplati", navodi Ivković.

Ivković, koji je sejao kukuruz čak sedam semenskih kuća, očekuje prosečan rod po hektaru viši od 10 tona, ali, ističe da, čak i sa visokim rodom, aktuelna cena od 14 dinara ne opravdava ulaganja. On smatra da sa cenom koja je niža od 17 dinara zarade nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: