Kako se Srbija snalazi s bitkoinom

Virtuelni novac je za većinu Beograđana nepoznanica, pre svega jer ova sfera nije zakonski uređena.

Izvor: Novosti

Nedelja, 21.09.2014.

13:20

Default images

Svi koji prate najnovija čuda tehnologije i svetske trendove, i koji poseduju nadaleko poznate bitkoine, svojevrsnu verziju virtuelnog novca, mogu svoje piće ili ručak njima i da plate, ali samo na jednom mestu u Beogradu.

Restoran "Apetit", u neposrednoj blizini Terazijske česme, jedini je ugostiteljski objekat u regionu koji prima "bitkoin" kao sredstvo plaćanja.

Budući da je bitkoin još nepoznanica za većinu sugrađana, kako plaćanje izgleda u praksi, objasnio za Novosti jedan od tvoraca startap platforme, Mlađen Merdović.

"Kada zatražite da platite račun, konobar vam donosi iznos. Aplikacija za plaćanje povezana je na Narodnu banku i prati kurs dolara u odnosu na dinar, a takođe je povezana i na menjačnicu za bitkoin. Trenutno je vrednost jednog bitkoina 446 dolara, ali aplikacija konvertuje dinare u bitkoine. Korisnik se povezuje na svoj digitalni novčanik, prinosi aparat i skenira „KU-ER“ kod, a zatim mu aplikacija pokaže koliko je bitkoina skinuto sa virtuelnog računa", kaže Merdović.

Ono što je interesantno, to je da gosti, iako plaćaju bitkoinima, uredno dobijaju fiskalni račun zbog inspekcije. Sistem bitkoina nije zakonski uređen, tako da restoran papirnim novcem plaća račun, čime direktno otkupljuje bitkoine, koje će kasnije nekome prodati i na taj način vratiti uloženo.

"Bitkoin nije samo nova vrsta plaćanja, već potpuno nova tehnologija. Velika je šansa da će nas naša deca pitati kako smo živeli bez njega", optimističan je član startap tima, Aleksandar Matanović.

Vrednost virtuelne valute menja se brže nego bilo koje druge, pa tako u jednom danu može da skoči ili padne za 100 odsto.

Poslednji dana se pronela vest da je proradio prvi aparat za kupovinu „bitkoina“ u Beogradu.

"Aparat postoji, ali nije u funkciji. Dolazili su nam ljudi u zabludi da mogu da kupe „bitkoine“, a onda razočarano odlazili. Tek kada naš zakon to odobri, moći ćemo da se pohvalimo prvim aparatom za bitkoine", kaže Merdović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: